Plán na zeštíhlení letecké záchranky budí rozpaky

13. 12. 2007 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
O životě člověka někdy rozhoduje, zda a jak rychle se dokáže dostat k lékařům - specialistům, k moderním přístrojům. Dosud měli obyvatelé Chebska jistotu, že pokud to bude jejich zdravotní stav vyžadovat, přiletí pro ně téměř v jakoukoli denní i noční dobu z Plzně vrtulník. To by se ale mohlo rychle změnit..


Odborníci varují: Pokud bude z Plzně vzlétat jen jediný vrtulník, hrozí, že Chebsko zůstane nepokryté

Zákeřná nemoc, úraz, havárie. O životě člověka tady rozhoduje, zda a jak rychle se dokáže dostat k lékařům - specialistům, k moderním přístrojům. Až dosud měli obyvatelé Chebska jistotu, že pokud to bude jejich zdravotní stav vyžadovat, přiletí pro ně téměř v jakoukoli denní i noční dobu z Plzně vrtulník. To by se ale mohlo rychle změnit. Ministerstvo obrany totiž uvažuje o tom, že letecká záchranka v Plzni podstatným způsobem zeštíhlí.

„Nedokážu si ani představit, že bychom se museli spolehnout na pozemní cestu,“ nevěřícně kroutí hlavou Zita Růžičková z Chebu, která obavy o život syna zažila na vlastní kůži. Tehdy pro něj naštěstí přiletěl vrtulník. Rychle a šetrně ho dopravil na speciální oddělení pražské nemocnice. Přestože zprávy o chystaném omezení letecké záchranky už prosákly na veřejnost, oficiálně nic neví ani záchranáři, ani vedení chebské nemocnice. Právě záchranářům by ale takové rozhodnutí mohlo podstatně zkomplikovat život. „Zatím žádné oficiální informace nemáme,“ konstatoval mluvčí Záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta s tím, že vrtulník na Chebsku zasahuje průměrně jedenkrát týdně. „Jsou to primární zásahy, tedy přímo v terénu, nebo sekundární, kdy stroj letí pro pacienta do nemocnice,“ dodal. Podobně si netroufá odhadnout důsledky takového kroku ředitel chebské nemocnice Kamil Kastner: „Jeden vrtulník na celý region opravdu není mnoho.“

Jitka Dolenská, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?