Platby za státní pojištěnce porostou

5. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictvím netrpělivě očekávané rozhodnutí vlády o navýšení platby za státní pojištěnce bude ještě předmětem debaty. V návrhu státního rozpočtu na příští rok se ale s prostředky na navýšení odvodů za státní pojištěnce počítá a otázkou tak nadále zůstává už jen konečná částka.


Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Martina Holcáta částečně převzalo původní návrh bývalého šéfa resortu Leoše Hegera (TOP 09), kterým se stanoví vyměřovací základ u osob, za které hradí pojistné na všeobecné zdravotní pojištění stát. Zatímco bývalý kabinet, resp. ministr financí Miroslav Kalousek tento návrh zablokoval, Rusnokova vláda už řeší pouze otázku, kterou variantu navýšení státní rozpočet ještě unese.

Nejnaléhavější potřeba

Odůvodnění pro navýšení této platby zůstává stejné jako v době, kdy vedl ministerstvo Leoš Heger. Je to zejména několikaletá stagnace výše odvodů při současném růstu průměrných mezd a především pak opakované navýšení DPH, ke kterému minulá vláda přistupovala v rámci snahy o snížení deficitu státního rozpočtu. To však podle ministerstva i dalších zainteresovaných stran ve zdravotnictví vedlo k deficitu veřejného zdravotního pojištění, který dopadá i na hospodaření nemocnic.

“Systém není schopen absorbovat tento deficit dalším zvýšením vnitřní efektivity,“ uvádí se odůvodnění návrhu, které opětovně předložilo vládě ministerstvo zdravotnictví. Tuto skutečnost si podle všeho uvědomuje i premiér Jiří Rusnok, který tomuto opatření dává v rámci přípravy státního rozpočtu na příští rok vysokou prioritu a případné navýšení odvodů států za státní pojištěnce považuje i za určitou kompenzaci ztrát, které zdravotnictví utrpělo v důsledku fiskální politiky státu v posledních letech. „Budeme se snažit pokrýt nejnaléhavější potřeby, patří mezi ně i navýšení plateb za státní pojištěnce, debata o nich byla přerušena,“ řekl po jednání vlády Jiří Rusnok s tím, že kabinet je jako celek zvýšení nakloněn.

Otazník se vznáší už jen nad konečnou částkou. „To, kolik budeme schopni tam navrhnout, záleží na celkové rozpočtové debatě, protože to musíme zakalkulovat do výdajů státního rozpočtu na příští rok. Po dohodě s legislativci se rozhodneme, která legislativní cesta je nejbezpečnější a nejméně riziková pro dosažení výsledku,“ uzavřel Jiří Rusnok s poukazem na skutečnost, že cesta k navýšení plateb za státní pojištěnce formou vládního nařízení je již uzavřena, neboť ta je dle zákona schůdná jen do 30. června.

Konec stagnace

V návrhu se tak stále počítá s několika variantami – od nulové až po zvýšení o 98 korun. Zmíněná nulová varianta je však už mimo hru, neboť dle vyjádření ministra financí Jana Fishera už nyní návrh státního rozpočtu počítá s navýšením minimálně 3,7 miliardy korun. To by odpovídalo Rusnokem preferované variantě navýšení o 50 korun.

Jan Fisher se však nebrání ani vyšší částce. „Budeme samozřejmě muset zvažovat priority a konečná částka bude ještě předmětem rozpočtové debaty. S navýšením se ale už teď počítá, není to tedy v žádných nadnákladech a za sebe říkám, že si dokážu představit částku i o něco vyšší než 3,7 miliardy korun,“ řekl Fisher.

Střední cestou zůstává varianta navýšení o 77 korun, která by zdravotnictví přinesla 5,7 miliardy korun a kterou jako nejvyšší navrhoval už Leoš Heger. Holcátovo zvýšení o 98 korun by obohatilo zdravotnictví o zhruba 7,2 miliardy.

Spěchejte, radí ČSSD

Návrh Martina Holcáta má podporu favorita voleb ČSSD. Podle stínového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by ale vláda neměla rozhodnutí o tomto navýšení příliš protahovat.

„Vláda nerozhodla o navýšení plateb státu za tzv. státní pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci a nezaměstnaní. To není dobrá zpráva, protože situaci ve zdravotnictví je nutné neprodleně řešit. ČSSD oceňuje postoj ministra zdravotnictví, který tak dává plně za pravdu našemu stanovisku, že vlivem politiky TOP 09 a pánů Hegra a Kalouska je české zdravotnictví v katastrofální finanční situaci a stojí před reálnou hrozbu zhroucení významné části nemocniční sítě a reálného ohrožení dostupnosti péče pro české pacienty,“ varoval Němeček a připomněl, že se naše zdravotnictví se potýká s finančním deficitem kolem 10 miliard a platba za státní pojištěnce již roky nebyla valorizována.

„Státní pojištěnci představují zhruba 60 procent plátců do systému veřejného zdravotního pojištění. Stát navíc prostřednictvím nárůstu daně z přidané hodnoty vysává finance určené na léčbu nemocných ze systému veřejného zdravotního pojištění, „dodal stínový ministr s odkazem na „kritickou situaci“ českých nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?