Platforma chce data o platbách nemocnicím, hrozí žalobou na VZP

17. 5. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Platformy zdravotních pojištěnců platí pojišťovny nemocnicím za stejnou péči různě, čímž porušují práva pojištěnců na stejnou péči. Platforma vychází z dat, které má od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).


Tento týden jí dá žádost znovu, chce znát vedle úhrad toky peněz na účty nemocnic. Pokud VZP odmítne, dá platforma žalobu, řekla předsedkyně představenstva tohoto občanského sdružení Michala Filipová.

Platforma se obává především toho, že nemocnice, které letos dostávají méně peněz než v předchozích dvou letech, začnou omezovat drahou péči a odmítat pacienty. Velké nemocnice už dostaly od VZP zprávu, že péči ve specializovaných centrech jim započte do paušálu, dosud centra žádná omezení neměla. Paušál přitom klesl letos o dvě procenta, v předchozích letech vždy stoupal.

Malá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění totiž mění definici nároku pacienta. Nyní má dostat péči podle poznatků současné vědy, novela definici změní tak, že dostane péči „s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti dané nemocnice“.

V současnosti se pacient může domoci péče, protože definice není závislá na ekonomické situaci nemocnice. „Pokud bude ekonomická situace nemocnice bídná a nebude na drahou péči mít, pacient utrpí škodu. Podle novely se nápravy nedomůže,“ shrnul právník sdružení Ondřej Dostál.

Platforma je podle něj připravena poskytnout právní pomoc pacientům, kteří se budou domáhat péče, i lékařům, kteří se omezování péče vzepřou.

Novela, kterou už schválila vláda a prošla prvním čtením ve sněmovně, ruší zákaz připlácení na nadstandard. Politici se nyní přou o to, kdo standard vymezí a co by mělo spadat do nadstandardu. Hlásí se o to lékařská komora, což podporují Věci veřejné. Heger spoléhá spíše na profesory z Purkyňovy společnosti. Podle ODS a TOP 09 by to ale měli udělat politici, zřejmě tak standardy stanoví sněmovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?