Platy zdravotníků by mohl ovlivnit Nečas

15. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Petr Nečas (ODS) bude na dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP09) a zástupci odborových organizací ve zdravotnictví jednat o možnostech menších nemocnic navýšit platy zdravotnických pracovníků. Dosud však chybí klíčové analýzy ujasňující skutečný stav financí v českých a moravských nemocnicích.


Táhnoucí se spor mezi odboráři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem by mohl brzy přerůst v organizované protestní akce za navýšení platů zdravotníkům. K tomu navzdory loňskému memorandu a slibu ministra zdravotnictví dosud nedošlo.

Zatímco Leoš Heger tvrdí, že peníze pro zdravotníky zajistil v úhradové vyhlášce nastavením vyšších úhrad, odbory a ředitelé nemocnic tvrdí pravý opak, reálné úhrady prý byly dokonce sníženy. Jasno měly v tomto sporu udělat analýzy skutečného stavu financí v českých a moravských nemocnicích, které po únorovém jednání tripartity podpořil sám premiér Petr Nečas.

Pokud by tyto analýzy potvrdily tvrzení zaměstnavatelů, že současné úhrady neumožňují nemocnicím navýšit platy zdravotníků, tak se měla otevřít možnost dodatečné změny úhradové vyhlášky.

Z domluvených kontrol ale sešlo. Menší nemocnice je odmítly, prý po nich ministr chtěl víc informací, než potřeboval. Heger odkazoval ustanovení v memorandu, kde zvýšení platů záviselo i na efektivitě. Chtěl proto z dat nemocnic zjistit, zda skutečně zefektivnily hospodaření.

Memorandum uvádělo pro letošní rok nárůst platů v nemocnicích o deset procent. Heger od ledna zaručil 6,25 procenta, zbytek možná v pololetí.

Nárůst platů se podařil jen ve státních nemocnicích, kraje to odmítly. Ministerstvo poukázalo na to, že i přesto investují a nakupují přístroje. Peníze na platy prý mají - fakultním nemocnicím zvýšily pojišťovny platby o dvě procenta, krajským o čtyři procenta.

Více informací přineseme po ukončení dnešních jednání

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?