Plzeň vyčlenila půl milionu Kč na lékařskou službu pro bezdomovce

21. 1. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeň letos vyčlenila 450.000 korun na lékařskou službu pro bezdomovce a sociálně vyloučené lidi. Loni na ni dala 300.000 Kč. V ordinaci fungují dvě odpoledne v týdnu dvě lékařky z Polikliniky Bory.


Plzeň, kde je přes zimu až 400 lidí bez domova, dvakrát více než před dvěma lety, je zřejmě po Olomouci druhá, která takovou trvalou službu pro bezdomovce včetně cizinců provozuje, řekla ČTK vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.

Ordinace vznikla předloni v květnu, loni se rozšířila z jednoho na dva dny - na pondělí a středu odpoledne. Dvě lékařky se střídají v ordinaci v Domově sv. Františka, kde často přebývají bezdomovci.

„Funguje to perfektně a bez potíží. Lékařky jsou po celý rok vytížené,“ řekl městský radní Jiří Kuthan (ČSSD). Řada klientů je podle Hynkové ve vážném zdravotním stavu, kdy je potřeba odborného vyšetření lékařem. Mnozí z nich, zejména ti starší, by měli pravidelně užívat léky, ale nemají praktického lékaře, který by jim je předepisoval.

Služba v Plzni dlouhodobě chyběla. Neziskové organizace a charity se často potýkaly s odmítavým postojem lékařů při zajištění zdravotní péče pro své klienty. Město usilovalo o zřízení ordinace delší dobu. „Protože mezi těmito lidmi mohou zejména nakažlivé nemoci docela dobře prosperovat. Jde také o to, aby nebyla ohrožována zdravá populace,“ řekl Kuthan. Chce jednat s krajem, aby se podílel na části nákladů.

Ordinace je otevřená i pro sociálně vyloučené cizince. „Lidé nemohou přijít z ulice. Vždy musejí projít alespoň sousedním domem charity nebo přes Poradnu pro cizince a uprchlíky,“ uvedla Hynková.
Regulační poplatky by klienti podle ní platit měli. Pokud nemají peníze, tak si to odpracují v areálu charity nebo v podobné organizaci, která je tam vyšle. Pouze za minimum lidí je platí město. Pokud pacient potřebuje zaplatit za léky, město je uhradí z rozpočtu.

Bezdomovci si podle Hynkové dokážou mezi sebou říct, že jim Plzeň nabízí ordinaci i další služby. Město je navíc schopné pružně reagovat a když mrzne, tak jim od loňska uhradí i komerční ubytovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?