Plzeňský kraj chce založit holding pro svoje nemocnice

15. 12. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Roční úspory až desítek milionů korun si slibuje Plzeňský kraj od založení holdingu, který bude zastřešovat šest krajem zřizovaných nemocnic a léčeben dlouhodobě nemocných. Schválili to v pondělí zastupitelé.


Nový holding by měl především nastolit jednotné řízení, sloučit nemocnice v jednání se zdravotními pojišťovnami, využívat centrálního nákupu, zavést jednotný ekonomický software a systém vykazování pro zdravotní pojišťovny, řekl ČTK radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Proti návrhu sociálnědemokratického vedení kraje byla opoziční ODS. Její zastupitel a bývalý radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek odmítl vznik mezistupně mezi krajem a jeho nemocnicemi.

Zdravotnický holding bude další zastřešující organizací, kterou ČSSD během roku od svého nástupu do vedení kraje založila. Přes nesouhlas ODS prosadila už také vznik organizace, která bude mít na starosti centrální nákup služeb a materiálu pro kraj a jeho organizace, vzniká také centralizovaná správa a údržba silnic.

„Záměr vytvoření holdingové struktury vychází z doporučení auditu zdravotnických zařízení,“ řekl Šimánek.

Zastupitelé svým dnešním souhlasem umožnili vytvoření projektového týmu, který začne teprve pracovat na formě holdingu a jeho dalších úkolech a funkcích. Jednotlivé kroky bude postupně schvalovat rada a zastupitelstvo. Holding by mohl fungovat v příštím roce.

Přestože ČSSD nesouhlasila s převodem krajských nemocnic na akciové společnosti a společnosti s ručením omezením, které uskutečnilo už minulé vedení kraje, nepočítá s jejich transformací zpět na příspěvkové organizace.

Záměr vytvoření holdingové struktury vychází z doporučení auditu zdravotnických zařízení

Měly by nadále zůstat obchodními firmami s vlastními identifikačními čísly organizace (IČO). Zůstanou také funkce ředitelů nemocnic, dozorčích rad a představenstev, uvedl Šimánek.

„Na základě zkušeností jiných krajů máme možnost touto holdingovou strukturou ušetřit další finance pro naše nemocnice a tím ušetřit ztrátu některých nemocnic poměrně dost výrazně,“ tvrdí.

Ze šesti krajem vlastněných nemocnic končí každoročně tři největší v Klatovech, Rokycanech a Domažlicích v celkové ztrátě několika desítek milionů korun. Nulové nebo lehce ziskové hospodařením vykazují jen dvě léčebny dlouhodobě nemocných a nemocnice ve Stodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?