Plzeňský kraj otevře dvě výjezdová místa záchranářů na Šumavě

22. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě nová výjezdová místa záchranné služby otevře na Šumavě Plzeňský kraj. V této části kraje je zejména v zimě na zasněžených silnicích problematické dodržet dojezdové časy k pacientům. Nejdříve se příští týden otevře nové celoroční výjezdové místo v Železné Rudě, zřejmě od nového roku by chtěl kraj otevřít také záchranku na Modravě.


Tamní záchranáři by navíc zajížděli i k případům ze sousedního Jihočeského kraje, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

„Stanoviště na Železné Rudě otevíráme, abychom tam měli čtyřiadvacetihodinový servis celoročně. V současné době tam byl jenom sezonní a nám jde o to ho rozšířit,“ řekl Šimánek. V Železné Rudě bude přítomen lékař, v Modravě zdravotník a řidič, lékař bude dojíždět. Do Modravy a okolí, na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje, zatím jezdí sanity z Železné Rudy nebo ze Sušice. Na zasněžených silnicích se ale ne vždy daří dojet do 20 minut. Předpokládá se, že ročně bude mít stanice kolem 120 výjezdů. Místním lidem i turistům poskytuje na Šumavě kromě záchranné služby první předlékařskou pomoc také horská služba a informační a strážní služba šumavského parku, které disponují i defibrilátory.

V obou šumavských střediscích pomáhají kraji se zřízením výjezdových míst tamní radnice. Modrava staví pro záchranáře nový dřevěný domek. „Teď máme nově i příslib od Jihočeského kraje, že částečně se bude na provozních nákladech podílet,“ doplnil radní. Otevření výjezdového stanoviště v Železné Rudě se o něco zpozdilo, protože kvůli krachu stavební firmy se stavba za víc než tři miliony korun načas zastavila.

V Plzeňském kraji je 22 výjezdových míst zdravotnické záchranné služby, která má přes 500 zaměstnanců, z toho kolem 50 lékařů, 150 sester, 160 řidičů a 50 dispečerů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?