Plzeňský kraj rozšíří představenstva nemocnic, hlavně členy ČSSD

6. 10. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstva a dozorčí rady šesti svých nemocnic, které fungují jako obchodní společnosti, Plzeňský kraj personálně rozšíří a obmění. Noví členové mají být lidé, kteří mají zkušenost se zdravotnictvím. Také jsou často členy ČSSD.


Vedení kraje si tak slibuje větší akčnost a nasazení těchto orgánů a také svoji lepší kontrolu nad nemocnicemi, řekla ČTK hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD).

Sociální demokraté byli proti, když předchozí vedení kraje z ODS převedlo nemocnice na obchodní firmy. „Nakonec se ukázalo, že nemocnice nehospodaří dobře v tomto režimu a že tyto dosavadní orgány (dozorčí rady a představenstva) nebyly dostatečně potentní k tomu, aby něco změnily,“ tvrdí Emmerová. Potvrzuje to prý i audit, který si nechal kraj zpracovat.

Ze šesti krajem vlastněných nemocnic končí každoročně tři největší v několikamilionové ztrátě. Nulové nebo lehce ziskové hospodařením vykazují jen dvě léčebny dlouhodobě nemocných a nemocnice ve Stodu.

Až dosud tvořil představenstvo nemocnice jen její ředitel. Nyní kraj doplnil představenstva na tříčlenná a obměnil i tříčlenné dozorčí rady. „Většinou jsou to naši členové (ČSSD), kde je můžeme kdykoliv volat k podání informace, k odpovědnosti a tak dále,“ uvedla hejtmanka.

Bývalý ekonomický náměstek hejtmana Vladislav Vilímec z opoziční ODS se domnívá, že personální změny v orgánech nemocnic nebyly nutné, systém prý fungoval dobře. Za vším vidí snahu současného vedení kraje najít posty pro svoje lidi. Upozornil, že za minulého vedení kraje členové dozorčích rad nemocnic pracovali zadarmo.

„Měsíční odměna členů dozorčí rady ve všech společnostech činí 10.000 korun měsíčně,“ uvedl nyní na dotaz ČTK vedoucí oddělení mediální komunikace René Zeithaml. V dozorčích radách nemocnic jsou například krajští zastupitelé, poslanec či senátorka za ČSSD.

Kraj bude po představenstvech a dozorčích radách vyžadovat mnohem větší aktivitu než dosud. Jejich členové by se měli například starat o to, aby se nemocnice neblížily kvůli dluhům ke konkurzu, uvedla hejtmanka.

Nově vzniká také post koordinátora, který má na odboru zdravotnictví krajského úřadu dohlížet nad nemocnicemi. „Koordinátor by měl na starosti chod krajských nemocnic, sledoval by především jejich kvalitu péče, eventuálně frekvenci a druh stížnosti, úroveň vedení s ohledem na personál a zabýval by se také hospodařením,“ vyjmenovala Emmerová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?