Plzeňský kraj se chce soudit se státem o pokutu za nemocnici

12. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj je připravený soudit se s ministerstvem financí (MF) kvůli pokutě, kterou mu ministerstvo vyměřilo za stavbu nemocnice v Klatovech. Kraj postavil nemocnici za 1,4 miliardy korun, z toho 446 milionů byla dotace EU z Regionálního operačního programu (ROP).


Ministerstvo předloni kraji vyměřilo za chyby při výběru stavitele a za překročení víceprací odvod, který s úroky dosáhl 783 milionů korun. Kraj s tím nesouhlasil. Po jeho odvolání MF snížilo odvod a penále na 97,8 milionu.

I to je ale pro kraj příliš vysoká částka a připravuje podklady pro podání žaloby k správnímu soudu, řekl dnes zastupitelům hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Téměř osm let po výběrovém řízení nemocnice stojí a podle hejtmana poskytuje nadstandardní služby. Kraj v srpnu 2014 dostal od MF platební výměr na 391 milionů korun, což spolu s penále z prodlení bylo 783 milionů. „A my řešíme korekci. I to svědčí o impotenci státních orgánů. A to ještě tato korekce má být úročena v hodnotě lichvářského úroku 36,5 procenta ročně. Všichni přitom víme, jaká je inflace,“ řekl Šlajs.

Proti výměru se kraj odvolal a požádal o prominutí a pozdržení platby. Nyní 31. března dostalo hejtmanství rozhodnutí MF, které snížilo původně vyměřenou částku o tři čtvrtiny na 97,8 milionu. Ministerstvo podle Šlajse akceptovalo některé významné argumenty kraje a vysvětlení o vyčíslení víceprací, jiné námitky neuznalo. Hejtmanství proto rozhodnutí MF detailně analyzuje, připravuje podklady a chystá se na podání žaloby.

Nový monoblok Klatovské nemocnice, druhé největší nemocnice v kraji, se otevřel v roce 2012. Stavba nahradila zastaralé pavilony. Výběrové řízení bylo jedním ze sporů mezi ODS a ČSSD. Vedení kraje z ODS v listopadu 2008 za jeden den provedlo výběrové řízení. Bylo to měsíc po krajských volbách, které vyhrála ČSSD, a tři dny před volbou nového vedení kraje z ČSSD. ODS tehdy argumentovala tím, že pokud by výběr neuskutečnila, celá stavba by se zdržela. Dnes Šlajs řekl, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí.

Hejtmanův náměstek a předseda Regionální rady ROP Ivo Grüner (ČSSD) upozornil, že na rozdíl od ministerského auditu nenašel na výběrovém řízení na nemocnici pochybení žádný z předchozích auditů. „Těch auditů na to bylo asi pět, našeho krajského úřadu, ÚOHS, několika advokátních kanceláří,“ uvedl Grüner. Audity si tehdy kraj zadal, protože vedení kraje se nezdála rychlost výběrového řízení. Pokud by případný soud dal zapravdu ministerstvu a řekl, že kraj v tendru chyboval, je podle Grünera kraj připraven hledat konkrétního viníka a hnát ho k odpovědnosti.

S názorem Šlajse dnes souhlasil Vladislav Vilímec z opoziční ODS, bývalý ekonomický náměstek hejtmana a šéf komise, která v roce 2008 vítěze tendru vybrala. Za výběrovým řízením si stojí. „Považuji za adekvátní, aby se Plzeňský kraj bránil u soudu,“ řekl. Připomněl, že i město Kdyně, kde je místostarostou, dostalo od MF pokutu za dotaci na stavbu bazénu. Původně vyměřený odvod 110 milionů ministerstvo snížilo na 11 milionů. Město MF žalovalo, soud Kdyni vyhověl a vrátil věc zpět. MF nyní vyměřilo nový odvod 1,5 milionu, město ale chce v soudech pokračovat. Grüner řekl, že soudy již několikrát vyhověly žalobám příjemců dotací proti pokutám a odvodům vyměřeným MF.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?