Po zlikvidování infekce se porodnice opět otevřela

12. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V plném provozu už je od víkendu opět porodní a novorozenecké oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří, které bylo dočasně uzavřeno kvůli stafylokokové infekci...


Brno - “ Všechno se vrátilo do normálních kolejí. Celou situaci jsme důkladně vyhodnotili s hygieniky, s nimiž jsme spolupracovali po celou dobu infekce, a dostali jejich svolení k opětovnému otevření oddělení. Již během víkendu jsme přijali první rodičky,“ potvrdil ředitel nemocnice Daniel Rychnovský.

Výsledky hygieniků potvrdily původní domněnku, že infekce se do nemocnice dostala přes zdravotnický personál. “ Podle provedených stěrů a opakovaných mikrobiologických vyšetření se zjistilo, že bacilonosiči se staly dvě zdravotní sestry. Ty zůstávají zatím doma na nemocenské, protože přeléčení je velmi zdlouhavý proces. Vyšetřeni však byli všichni zaměstnanci oddělení a přijatá opatření se týkala v několika případech také jejich rodinných příslušníků,“ podotkl Rychnovský. Kromě toho byly prostory porodního i novorozeneckého oddělení vydezinfikovány a nově vymalovány. “ Všechny věci spotřebního charakteru, u nichž to šlo, jsme zlikvidovali a nahradili novými,“

ujistil Rychnovský. Infekce postihla v Nemocnici Milosrdných bratří hlavně novorozence. Zatímco tento druh stafylokoka dospělým potíže nepůsobí, u dětí působí kožní potíže a vyvolává hlavně vyrážku s hnisavými puchýřky. Šest dětí muselo být nakonec léčeno na infekčním oddělení dětské nemocnice. “ Štěstím v neštěstí je skutečnost, že stafylokok citlivě reaguje na léčbu antibiotiky,“ doplnil Rychnovský.

Podobné infekce, které se přenášejí vzduchem, jsou noční můrou vedení každého zdravotnického zařízení. Čas od času se totiž vyskytují, protože i přes dodržení běžných hygienických opatření je nelze vyloučit.“ Tyto mikroorganismy často osídlují dýchací cesty a krátkou dobu dokáží přežít ve venkovním prostředí. Je to tedy vždycky problematická záležitost. Nicméně společně s lékaři jsme provedli všechno, co jsme mohli, abychom infekci a jejímu dalšímu šíření zabránili. Nemocnice přistupovala k nezbytným omezením vstřícně a jsme tedy přesvědčeni, že vše je v tuto chvíli v pořádku,“ potvrdila zástupkyně ředitelky z Městské hygienické stanice Jarmila Štefanová.

Jiřina Veselá, Rovnost, 12.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?