Počet hlášených případů prasečí chřipky v Česku už překročil 300

9. 10. 2009 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet hlášených případů prasečí chřipky v Česku už překročil 300. Za posledních osm dní přibylo šest nemocných, uvedl Státní zdravotní ústav. Celkem už Národní referenční laboratoř v ČR potvrdila 302 nákaz touto infekcí.


Závažnější komplikace onemocnění nejsou hlášeny. Naprostá většina lidí se léčí v domácí izolaci a nebere antivirotika. Na chřipku dosud v Česku nikdo nezemřel.

Očkování proti prasečí chřipce začne v Česku na počátku listopadu, nejprve u rizikových pacientů a zdravotníků. Kraje mají nejpozději do pátku upřesnit počty lidí, které je vhodné očkovat.

Podle ředitelky odboru krizové připravenosti ministerstva zdravotnictví Dany Hlaváčkové nebyly stanoveny limity podle toho, jak je kraj lidnatý, ale podle toho, jakou pozici zaměstnanec ve zdravotnickém zařízení zastává.

Při výběru se tedy zohledňovala pravděpodobnost, že zdravotník setká s nakaženými chřipkou. Přednost tedy mají třeba praktičtí lékaři, záchranná služba, urgentní příjmy a pak služby neodkladné péče jako operační sály či intenzivní péče, vysvětlila.

Očkovat se mají také zaměstnanci strategických podniků čtyř klíčových oblastí jako jsou energetika, vodní hospodářství (především pitná voda), doprava a telekomunikační spojení a informační služby.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června takzvanou prasečí chřipku, která se začala šířit v dubnu z Mexika a Spojených států, za pandemii. Na celém světě se podle poslední zprávy WHO ze 27. září nakazilo téměř 300.000 lidí. Nemoc má většinou mírný průběh, ale přesto si doposud vyžádala více než 4100 mrtvých, z toho nejméně 170 v Evropě.

V Česku byl průběh naprosté většiny onemocnění lehký, nejčastěji onemocněli mladí lidé ve věku od 15 do 24 let. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta první vlna chřipky v Česku kulminovala během dvou týdnů na přelomu července a srpna.

Nyní začíná sezona akutních onemocnění dýchacích cest - podle posledních údajů bylo v Česku hlášeno asi 990 případů na 100.000 obyvatel. Epidemie však začíná až u 2000 případů na stejný počet obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?