Počet nakažených hepatitidou C je alarmující

11. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Počet mladých lidí s tímto onemocněním je opravdu alarmující. Přitom jde o problém, který je jednou může stát život. A to i přes velmi nákladnou léčbu," řekl vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice MUDr. Josef Trmal. Jak dodal...


ÚSTÍ NAD LABEM - Věk pacientů, u kterých lékaři zachytí žloutenku typu C, se stále snižuje. Loni evidovali hygienici na Ústecku sedm akutních případů a 23 pacientů s chronickým onemocněním. Letos jde ale již o tři případy. V celém kraji pak onemocněli dva lidé ve věku od 10 do 14 let, a šest pacientů ve věku 15 až 19 let. Zatím nevyléčitelná žloutenka typu C postihuje kromě narkomanů i sexuálně promiskuitní lidi. Část se ale nakazila i ve zdravotnickém zařízení či při tetování.

„Počet mladých lidí s tímto onemocněním je opravdu alarmující. Přitom jde o problém, který je jednou může stát život. A to i přes velmi nákladnou léčbu,“ řekl vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice MUDr. Josef Trmal. Jak dodal, zdravotníci ani nemusí zachytit všechny případy žloutenky typu C. V ČR je ročně hlášeno kolem 500 případů, skutečné počty jsou však vyšší, protože onemocnění probíhá i dvacet let bez příznaků. Nákaza se přenáší krví a může vést k rakovině jater. Zatímco proti žloutence typu A a B lze očkovat, proti typu C ochrana není.

Jak vyplynulo z loňské výroční zprávy sdružení Drug Out Club, které provozuje ústecké K-centrum pro drogově závislé, z 211 odběrů na žloutenku trpí téměř čtvrtina typem C. Jde tak o nejběžnější typ žloutenky mezi ústeckými narkomany.

Tomáš Prchal, Ústecký deník, 9.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?