Počet nakažených HIV loni opět prudce vzrostl

2. 8. 2012 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku letos za první pololetí přibylo sto pacientů s virem HIV. Loni za celý rok testy potvrdily 153 nových případů. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla národní referenční laboratoř pro AIDS Státního zdravotního ústavu. Podle ředitele Domu světla pro pacienty s nemocí selhání imunity Miroslava Hlavatého tak zatím letošní vývoj naznačuje, že loňský pokles počtu nově nakažených představoval jen "přechodný výkyv".


Počet nových pacientů s virem HIV v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. Zatímco v roce 2002 evidovali lékaři 50 případů, předloni jich bylo už 180. Loni pak experti zaznamenali 153 nových nakažených. Čísla se tak vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy testy odhalily 156 nových nákaz.

„Poznatky z AIDS poradny Domu světla, kde se provádí odběry určené k testování na HIV infekci, ukazují, že počet nových případů v tomto roce určitě hravě překročí oněch loňských 153 případů,“ uvedl Hlavatý. Podle něj odborníci v poradně loni při vyšetřeních zjistili nákazu u 19 lidí, stejný počet evidují i letos jen za prvních sedm měsíců.

V červnu testy potvrdily podle národní laboratoře nákazu virem HIV u 12 mužů a dvou žen. Lékaři provedli v měsíci 128.852 vyšetření. Letos jich za první půlrok udělali celkem 654.310. Za pololetí přibyla stovka infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u sedmi lidí. Tři pacienti letos zemřeli.

Za posledních 12 měsíců - tedy od loňského července do konce letošního června - se nákaza zjistila u 174 lidí. Od počátku testování v roce 1985 odhalili experti infekci HIV u 1775 Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Celkem 351 lidí chorobou selhání imunity onemocnělo. Zemřelo 181 nemocných. Další vyšetření podstoupili v Česku cizinci. Lékaři potvrdili za celou dobu testování nákazu u 354 lidí ze zahraničí. U 40 z nich se nemoc AIDS projevila.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?