Počty dětských úrazů o prázdninách rostou, děti jsou bez dohledu

18. 7. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Počty dětských úrazů o prázdninách rostou, nejčastější jsou z neorganizovaného sportu a z her dětí bez dohledu. Zhruba každé desáté zranění ošetřené lékařem je z jízdy na kole. Ročně na úraz v Česku zemře kolem 200 dětí, častěji chlapci.


Nejvíc smrtelných úrazů je z dopravních nehod, z tonutí a po skocích do vody. Statistici evidují také případy úmyslného sebepoškození a experimenty s drogami.

„Většina dětských úrazů, které vyžadují operaci, jsou zlomeniny. Zhruba deset procent tvoří nebezpečné úrazy hlavy a mozku nebo břicha a hrudníku. Příčinou jsou pády z výšky, z kola, brusle a autonehody,“ uvedl přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice a místopředseda správní rady nadačního fondu Kolečko Petr Havránek.

Podle statistik nadačního fondu, který se zaměřuje na pomoc dětským traumacentrům a osvětu o prevenci dětských úrazů, utrpí v Česku ročně úraz 300.000 dětí. Hospitalizováno je 30.000 dětí a trvalé následky mají 3000.

Z celoročních dat fondu rovněž vyplývá, že nejvíc, 29,4 procenta, tvoří úrazy ze školního tělocviku a organizovaného sportu, 28,6 procenta z neorganizovaného sportu a her dětí bez dohledu, 9,9 procenta z jízdy na kole a 7,4 procenta z konfliktů s jiným dítětem.

U dětí do 14 let věku připadá největší díl hospitalizací na úraz způsobený pádem, 76 procent. Například na úraz z dopravy připadá 13 procent hospitalizací, na zranění elektrickým proudem sedm procent, po jednom procentu na sebepoškození a napadení a u dvou procent jsou jako příčina uvedeni jedovatí živočichové a rostliny.

Havránek vyzdvihl, že v posledních letech ubývá nejvážnějších cyklistických úrazů, protože mnohem víc dětí má ochrannou přilbu. Ta může zabránit poranění hlavy a mozku až v 80 procentech případů. Nepřibývá také úrazů na kolečkových bruslích, děti mívají helmu, nebo alespoň chrániče zápěstí, loktů a kolen.

K zásadám bezpečnosti o prázdninách Havránek řekl, že hlavní je dobrá organizace pohybové činnosti a bezpečné prostředí. Například pro jízdu na kole to znamená jezdit po cyklostezkách raději než po ulicích a mít i v horkých dnech přilbu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?