Podpora nemocnice? Ano, ale z čeho?

30. 6. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Výměna názorů provázela pondělní zasedání hodonínského zastupitelstva. Kvůli nemocnici. Ta požádala zastupitelstvo o dotaci ve výši jednoho milionu a čtyř set tisíc korun. Zastupitelé na doporučení radních schválili jen dvě stě padesát tisíc, což postačí jen na monitor vitálních funkcí pro dětské oddělení.


Město se ale nebrání ani dotaci na ostatní přístroje, které mají být součástí nového centra bojujícího proti rakovině děložního čípku. Musí se však nejdříve najít peníze v rozpočtu města.

„Není problém schválit dotaci v plné výši, jenom se musí vědět, odkud se peníze vezmou,“ konstatovala hodonínská místostarostka Anna Matějková. Ta uvedla, že je velmi alibistické říkat, ať dá město peníze, a nevědět odkud. Návrh na schválení dotace v plné výši ale nakonec na pondělním zasedání zastupitelstva padl. Podal ho opoziční zastupitel Vítězslav Krabička.

„Domnívám se, že přístroje jsou pro nemocnici opravdu důležité,“ podotkl. Ohradil se také proti slovům místostarostky Matějkové. „Peníze se určitě najdou,“ konstatoval Krabička. Jak uvedl, stačí se podívat na předražené zakázky, akce pořádané městem nebo na přehnaně drahou projektovou dokumentaci k přístavbě a nástavbě městského úřadu.

Místostarostka Matějková ale podotkla, že zřizovatelem hodonínské nemocnice je kraj a ten se musí starat. „Jako krajský zastupitel jsem musela tuto věc podotknout,“ neubránila se argumentu Matějková.

Ta také uvedla, že město je naopak zřizovatelem mateřských a základních škol, proto musí vynaložit peníze na jejich opravu.

„Pokud se někomu stane úraz v tomto zařízení. Město jako zřizovatel za něho zodpovídá,“ upřesnila místostarostka.

Pravidelná dotace?

Přesto si chce podle hodonínské starostky Milany Grauové vedení města vzít příklad z města Znojma, které místní nemocnici podporuje částkou tři miliony korun ročně. „Současné vedení města podporuje myšlenku, že by i Hodonín přispíval nemocnici pravidelně,“ uvedla Grauová. Podle ní by si tak mohla nemocnice nakoupit moderní přístroje.

Tuto možnost samozřejmě vítá i samotný ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. „Stále hledáme jakékoliv finanční zdroje. Také kraj, jako náš zřizovatel, nám zajišťuje dotace,“ informoval Tesařík. Jak dodal, v současné době kraj finančně zastřešuje zateplení nemocnice, které stojí třiadvacet milionů korun.

Podle ředitele Tesaříka i ostatní nemocnice žádají různé sponzory o finanční pomoc, to znamená i města. „Věřím, že se zastupitelstvo k projednávání naší žádosti vrátí,“ doufá Tesařík. Jak uvedl, schálení dotace neznamená, že je snad ohroženo zdraví pacientů.

„Ano, přístroje potřebují vyměnit, ale je to otázka měsíců. Neodehrává se tedy teď nic dramatického,“ uvedl Tesařík. Vůle podpořit i financování dalších přístrojů, které například poputují do nového centra bojujícího proti rakovině děložního čípku, tady ze strany zastupitelů je.

Všichni řečníci totiž dotaci podpořili. Nedokázali se jen shodnout, kde hledat finanční prostředky. „Pokud se opravdu najdou v rozpočtu města peníze na financování dotace, nemám s touto žádostí problém,“ konstatovala i místostarostka Matějková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?