Podpora neziskových nemocnic v České republice

7. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic podporuje zřízení neziskových nemocnic v Česku. S navrhovaným zákonem, který prosazuje ministr David Rath, ale nesouhlasí...


O normě, která vzbuzuje rozporuplné reakce, by měla tento týden hlasovat sněmovna. Proti předloze jsou hejtmani, kteří chtějí připravit vlastní návrh.

Nesouhlasí s ní ani ODS. Podporují ji ČSSD a KSČM. Asociace sdružuje asi 160 převážně menších nemocnic.

Být, či nebýt „neziskovkou“

Podle návrhu by se na neziskové nemocnice mělo změnit asi 140 ze dvou stovek nemocnic. Další zařízení by se mohla do roku 2008 rozhodnout, zda se z nich „neziskovky“ stanou. Pokud by se nepřeměnila, zdravotní pojišťovny by jim proplácely jen akutní péči.

Ostatní výkony a ošetření by si museli pacienti hradit sami. Podle odpůrců normy by tak nemocnicím hrozil zánik.

Snaha zabránit privatizaci

Podle ministra Ratha má zákon naopak zajistit lidem dostupnou péči a má zabránit privatizaci nemocnic. Asociace podle svého prohlášení „žasne, že i ČSSD podporuje takové řešení a ne skutečně koncepční návrh zákona z vlastních řad“.

Podle ní takovou předlohu vypracovali právníci strany. Proti asociaci menších nemocnic se minulý týden postavily lékařské odbory. Ve svém tiskovém prohlášení uvedly, že asociace nevyjadřuje vůli zaměstnanců nemocnic.

Zástupci AČMN včera zdůraznili, že jejich uskupení jedná pouze za členské nemocnice. „Pro nemocnice jako kterékoli jiné firmy jsou na prvém místě zájmy a spokojenost jejich zákazníků - pacientů,“ dodali.

Metro

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

DR.Král

AČMN podporuje vznik neziskovek?Ale to jsou mi zvraty? Není to nic jiného než alibismus,snaha vetřít se občanům.Ve skutečnosti jde o záchranu topící se ODESácké mafie-hejtmani+ředitelé,přelévání veřejných financí do soukromých kapes.Jen u nás se chystá rekonstrukce nemocnice za 100 mil/z veřejných prostředků/,firmu vybere kraj.Jak všeobecně známo provize je 10%.

AČMN žasne? Samozřejmě,opět trocha hysterie,to nezaškodí,argumenty netřeba..

Dan Konečný

Pane Dr.Krále, je-li všeobecně známo, že provize ze státní zakázky při rekonstrukci nemocnice je 10% podejte trestní oznámení. Jde-li Vám o dobrou věc měl byste tak učinit.

Martin Vedral

K panu dr. Královi…. Pokud danou skutečnost pan doktor neohlásí, mohlo by se jednat i o naplnění skutkové podstaty spoluúčasti trestného činu. Pane kolego Králi. Tak se pochlapte a oznamte to.

Martin Vedral

Vážený pane kolego Králi. Jste nekonkrétní a to není dobré. Berete těm, které obviňujete, možnost sebeobrany. Možná že jste tentýž kolega Král, kterému jsem již psal aby se pochlapil. Udělejte to. Člověk nemá zamlčovat nepravosti a v případě, že se mýlí, musí umět nést odpovědnost. Bez konkrétních údajů je Vaše vyjádření jen plivancem.




  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?