Podvodníci falšují recepty

29. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Setkání lékárníků s podvodníky bývají blesková. Když klient zjistí, že lékárník váhá s vydáním léku, snaží se recept vytrhnout a utéci. "Někdy předstíráme, že lék hledáme ve skladu a mezitím přivoláme policii...


Stále častěji se lékárníci na Berounsku setkávají s lidmi, kteří jim podstrkují falešné recepty. Když se podvodníkům podaří medikamenty získat, zpravidla je používají k výrobě drog.

Berounsko - Rostoucí výskyt falešných receptů zaznamenávají pracovníci lékáren v berounském okrese. Podvodníci se je snaží obelstít, aby získali léky k výrobě drog. Falešní pacienti jsou stále vynalézavější a rozlišení skutečného receptu od podvrhu proto bývá složité. „Kdo chce, ten si bloky s recepty obstará a s razítkem je to ještě jednodušší,“ poznamenal vedoucí berounské lékárny Ladislav Krňávek, podle kterého bývají falzifikáty nejzručnějších tvůrců téměř k nerozeznání od receptu, který vypíše odborník v bílém plášti, včetně obligátního lékařského škrabopisu. Lékárníkům se přesto daří v mnoha případech podvodníkům překazit plány. Zákazníci s temnými úmysly mají největší zájem o léky s obsahem efedrinu nebo pseudoefedrinu sloužící k výrobě například pervitinu nebo extáze. Na falešných receptech se často objevuje lék proti těžšímu druhu kašle solutan, lék na spaní rohypnol nebo codein. „Například solutan se již užívá nepatrně, a proto jsme velice ostražití, když se objeví na receptu,“ řekl Krňávek. Lékárníci rovněž využívají informací okresního úřadu o ukradených razítkách. Falešného pacienta může odhalit i jeho nápadný zjev. „Po letech praxe jsem schopná alespoň některé podvodníky poznat,“ uvedla lékárnice, která si přála zůstat v anonymitě. Setkání lékárníků s podvodníky bývají blesková. Když klient zjistí, že lékárník váhá s vydáním léku, snaží se recept vytrhnout a utéci. „Někdy předstíráme, že lék hledáme ve skladu a mezitím přivoláme policii,“ prozradil Krňávek. Pokud podvodník při snaze získat léky uspěje, zdravotní pojišťovna recept neproplatí a ztrátu musí uhradit lékárna.

MILOŠ KLÍMA, Berounský deník, 29.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?