Pohotovost je bez poplatku. Od ledna

4. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pohotovost v Břeclavi už spadá pod tamní krajskou nemocnici. Od prvního ledna ji však pacienti najdou ve stejných prostorách jako doposud, a to na Poliklinice. Jedinou změnou je tak možnost nechat si darovat regulační poplatek ve výši devadesáti korun od kraje.


„Pohotovost zůstává dál v prostorách břeclavské Polikliniky. Takže pro pacienty se nic nemění,“ potvrdila mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová.

„Není to naše rozhodnutí. Už v minulosti se dohodlo, že tam, kde má kraj svoje nemocnice, bude pohotovost právě pod ní. A ne pod jiným subjektem. Břeclav byla v tomto směru atypická,“ zdůvodnil převedení pohotovosti krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý. Podle něj je také na vedení nemocnice, kde pohotovost zajistí.

„S nemocnicí jsme se dohodli na pronájmu prostor. Co se týče toho, že se mění provozovatel pohotovosti, to je právo zřizovatele, tedy Jihomoravského kraje, který chce, aby pohotovosti spadaly pod krajské nemocnice. Ale myslím si, že i tak, jak to fungovalo v minulých letech, to bylo dobré,“ řekl k lednové změně jednatel břeclavské Polikliniky Karel Klanica.

Jak už přednedávnem poukázal, zavedení poplatku svůj smysl rozhodně mělo. Vletech, kdy lidé na pohotovosti platit regulační poplatek nemuseli, ošetřili až deset tisíc pacientů. Po jeho zavedení klesla návštěvnost na třetinu.

„Je lidskou přirozeností, že když je něco zadarmo, tak si toho nevážíme. Lidé mají sklon toho také zneužívat. Je pravda, že lidé teď chodili na pohotovost velmi málo, takže s největší pravděpodobností ji začnou využívat více. Ale uvidí se, jak to bude. V každém případě je to podle mého nerozumná věc, protože peněz je málo. Jestli někde poplatky splnily svůj účel regulačního opatření, tak to bylo v této oblasti,“ domníval se Klanica s tím, že o peníze Poliklinika určitě nepřijde. Provoz totiž nebyl ziskový.

Mluvčí nemocnice se neobává, že by lidé začali neplacení poplatků zneužívat. „Mnozí pacienti už chodili s problémy přímo do ordinací do nemocnice. Na Poliklinice sice počet pacientů poklesl, ale u nás to zase až tak nebylo,“ dodala.

Pohotovost má otevřeno stejně jako dosud. Ve všední dny od pěti do deseti hodin večer, o víkendu a ve svátky pak od osmi hodin dopoledne do osmi hodin večer. Zubní pohotovost je v provozu pouze o víkendu a svátcích, vždy od osmi do jedné hodiny po poledni. Pak pacienty ošetří v Brně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?