Pohotovostní péči musí zajistit všichni ambulantní lékaři

3. 4. 2012 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Začátek dubna přinesl řadu změn ve zdravotnictví. Například u rychlé záchranné služby se změnil čas dojezdu na místo z 15 na 20 minut. Podle lékařů jindřichohradecké záchranné služby se ale v zásadě nic nemění.


„Záchranka vyjíždí okamžitě. Místa, do kterých nebylo fyzicky možné dojet do 15 minut, nyní rámcově spadly do 20 minut, jiný význam zvýšení dojezdové doby prakticky nemá. Určitě to není tak, že by mělo docházet k nějakým prodlevám,“ uvedl vedoucí lékař jindřichohradecké záchranné služby Miroslav Vlasák.

Stejně na změnu pohlíží také vedoucí lékařka výjezdového místa záchranné služby v Dačicích Ladislava Fabešová: „Okamžitý výjezd záchranné služby zůstává stejný, čas dojezdu záleží zejména na dopravní situaci a stavu vozovky. Při zhoršených povětrnostních podmínkách, například námraze, se doba samozřejmě prodlužuje. Zvýšení času ale rozhodně neznamená, že by si záchranáři dali pauzu nebo vyjeli později. Pro pacienta se tak nic nezmění.“

Další změny se týkají práv pacienta. Ten může nyní získat všechny informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuté. Pokud by měl podstoupit vážný lékařský zákrok,mátaké právo poradit se o správnosti diagnózy a léčby s dalším lékařem na náklady pojišťovny.

Další novinka se týká praktických lékařů, kteří by měli pacientovi zajistit další péči i po skončení ordinační doby a také například prohlídku těl zesnulých. Jindřichohradecký praktický lékař Lubor Kinšt ale upozorňuje, že se nejedná o čtyřiadvacetihodinovou péči.

„Lékaři by měli poskytovat takzvanou pohotovostní službu mimo ordinační hodiny. Tu nelze však zaměňovat za starou formu lékařské služby první pomoci. Pohotovostní službu by měli zajišťovat nejenom praktičtí, ale všichni ambulantní lékaři. O vhodné formě nyní jednáme se zřizovatelem,“ sdělil.

Na ohledání mrtvých navrhují lékaři po skončení ordinační doby takzvané koronery. „Jedná se o velmi citlivou záležitost, proto by mělo dojít ke zřízení koronerů, kteří by prováděli tuto službu. Návrh sebou ale nese určité náklady, takže dál jednáme s příslušnými úřady,“ doplnil praktický lékař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?