Pojištění nadstandardní péče bude možná výhodnější

27. 5. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé si možná budou moci odečítat od daňového základu pojistné, které vydali za pojištění nadstandardní zdravotní péče. Navrhla to skupina převážně koaličních poslanců v novele zákona o daních z příjmů. Chtějí tím motivovat obyvatele, aby si takové pojištění uzavírali a nadstandardní péči více využívali.


Daňový odpočet by mohl činit nejvýše 12.000 korun ročně.

Takzvanou ekonomiky náročnější variantu zdravotních služeb zavedla vládní reforma od loňska. Pokud si ji lidé zvolí, doplatí ze svého rozdíl mezi základní péčí a nadstandardem. „V současné době se ekonomicky náročnější varianta zdravotních služeb využívá v menší míře, než se předpokládalo,“ píšou předkladatelé z řad poslanců ODS, TOP 09 a VV v důvodové zprávě.

Je to podle nich dáno omezenou nabídkou nadstandardní péče i nízkou mírou motivace pacientů. „V souvislosti s plánovaným rozšířením této varianty zdravotní služby je proto třeba zvýšit motivaci občanů k jejímu využívání,“ zdůvodňují svůj návrh autoři. Rozšíření využívání nadstandardů by podle nich přivedlo další peníze do veřejného zdravotnictví.

Daňové odpočty by měly dopad na státní rozpočet. Ve výpočtu pro 300.000 poplatníků různého věku by výpadek činil údajně nejvýše 217,5 milionu korun ročně. Do zdravotního systému by ale prý plynulo asi 580 milionů korun navíc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?