Pojišťovna Agel přetahovala na Jesenicku bezdomovce

8. 12. 2008 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovna Agel přetahovala na Jesenicku na svou stranu bezdomovce a sociálně slabé lidi, aby si zajistila potřebných 50.000 lidí a nepřišla tak o licenci. Klienti azylových domů, kteří se rozhodli k nové pojišťovně přestoupit, se ale nyní ocitli ve svízelné situaci...


Na Jesenicku je jen minimum lékařů, kteří mají s Agelem smlouvu. Platit za ošetření by si proto museli z vlastní kapsy. Informovala o tom sobotní středomoravská Mladá fronta Dnes (MfD).

„Před dvěma měsíci k nám přišli zástupci Agelu, aby tu získali nové klienty. Vysvětlila jsem jim, že pro lidi, kteří žijí často na hranici životního minima, není vhodné, aby uzavírali smlouvu s pojišťovnou, která nemá v regionu dost lékařů. Jiní lékaři je totiž mohou odmítnout nebo požadovat, ať si za vyšetření zaplatí sami,“ řekla MfD ekonomka Azylového domu v Jeseníku Jana Mocková. Doplnila, že zástupci pojišťovny tehdy sice odešli, obyvatele domova si ale našli jednotlivě nebo si na ně počkali na náměstí.

Bezdomovci tvrdí, že k přestupu k nové pojišťovně se odhodlali, protože pochopili, že jim pojišťovna slibuje peníze. Mnozí z nich smlouvu podepsali na ulici, aniž by věděli, co to pro ně vlastně znamená.

„Přišli za mnou a slíbili mi, že dostanu 1500 korun. Tak jsem jim to podepsal,“ uvedl Jiří Filipčík z Azylového domu v Jeseníku. Pojišťovna sice za přestup slibuje různé výhody, ale peníze v hotovosti ne.

Agel nevidí na podobném postupu nic špatného. Ve vysvětlení, proč pojišťovna shání klienty takovým způsobem, obchodní ředitelka Agelu Jana Karpetová uvedla, že pojišťovna je otevřená pro všechny lidi.

Jejich registrace začne podle Karpetové platit v lednu. Do té doby mohou smlouvu vypovědět. Agel na Jesenicku obeslal 49 lékařů a zdravotních zařízení, většina z nich s ním ale smlouvu neuzavřela.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?