Pojišťovna se brání nařčení nemocnice

20. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení litoměřické pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se brání proti tvrzení Městské nemocnice v Litoměřicích, která uvedla, že nemocnici nebyly doposud uhrazeny platby za ošetřené pacienty v prvním pololetí...


S tvrzením vedení Městské nemocnice v Litoměřicích, které se dovolává úhrady plateb za ošetření pojištěnců nesouhlasí okresní pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny v Litoměřicích.

Litoměřice - Vedení litoměřické pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se brání proti tvrzení Městské nemocnice v Litoměřicích, která uvedla, že nemocnici nebyly doposud uhrazeny platby za ošetřené pacienty v prvním pololetí letošního roku. Ředitelka okresní pobočky pojišťovny MUDr. Jana Štěrbová říká, že je sice pravdou, že na první pololetí roku 2002 nemá pojišťovna s Městskou nemocnicí v Litoměřicích uzavřen cenový dodatek, a to na rozdíl od všech ostatních, i lůžkových zdravotnických zařízení v okrese, na druhou stranu vyplácí pojišťovna každý měsíc tomuto zdravotnickému zařízení zálohu ve výši 106 procent loňské skutečnosti.

„Vyúčtování pak probíhá až po několika měsících po skončení pololetí. Během této doby jednáme i s tímto zařízením o všech okolnostech, majících vliv na vyúčtování,“ vysvětlila ředitelka litoměřické pobočky VZP MUDr. Jana Štěrbová. V těchto dnech jedná pojišťovna o vyúčtování za druhé pololetí roku 2001, kdy vyplacené zálohy byly vyšší, než odpovídalo například počtu ošetřených pojištěnců VZP (je jich stále méně). Vyúčtování probíhá podle stejných pravidel pro všechny nemocnice v České republice. Stejně tak výpočty pro cenové dodatky.

„Nedodržení pravidel pro výpočty může být kvalifikováno i jako porušení hospodářské soutěže,“ připomněla MUDr. Jana Štěrbová.

Shrnutím tedy platí, že přestože Městská nemocnice ošetřuje méně pojištěnců, platí jí VZP více, než v loňském roce. I v minulosti pojišťovna navrhovala a stále navrhuje Městské nemocnici v Litoměřicích splátkový kalendář na částku, kterou tomuto zdravotnickému zařízení přeplatila.

Miroslav David, Deník Litoměřicka, 20.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?