Pojišťovna vnitra má vysvětlit své hospodaření Chovancovi

1. 6. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a zástupci resortu v dozorčí a správní radě by měli vyvrátit obvinění z reportáže televize Nova, že pojišťovna hospodaří netransparentně a vyhazuje peníze. Pojišťovnu k tomu vyzval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a pohrozil personálními důsledky.


Pokud se obvinění nevyvrátí, ministerstvo zdravotnictví vyšle do pojišťovny kontrolu. Spor je o pronájem nového sídla pojišťovny, ta všechna obvinění odmítla.

„Obvinění z reportáže jsou velmi závažná. Ministerstvo vnitra už v minulosti na takováto podezření upozorňovalo a žádalo management, aby sjednal nápravu,“ sdělila ČTK ředitelka odboru tisku a PR Lucie Nováková s odkazem na možné personální důsledky.

Podle mluvčí ZPMV Hany Kadečkové útok souvisí s blížícím se přestupním termínem pojištěnců a obavou z konkurence. Upozornila, že záměr přestěhovat sídlo pojišťovny ze 40 let staré nevyhovující budovy se zastaralými technologiemi je pravidelně nejméně dva roky probírán ve správní a dozorčí radě, kde zasedají i zástupci ministerstva vnitra.

Podle Novy byla reportáž zcela korektní. „Vycházeli jsme ze závěrů Transparency International, i zástupci pojišťovny měli možnost se k tématu vyjádřit,“ sdělila ČTK mluvčí televize Anna Suchá.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová ČTK řekla, že pokud podezření nebudou vyvrácena, mají ministerstva zdravotnictví a financí ze zákona možnost provést v pojišťovně kontrolu a uložit nápravná opatření. Připomněla, že provozní náklady, včetně nákladů na pronájem budov, jsou hrazeny z provozních fondů, jejich výše je dána vyhláškou. Nejde tedy o peníze určené na léčbu pojištěnců.

ZPMV letos končí nájemní smlouva k provizorním prostorům v Kodaňské ulici v Praze. Pro svých 1,25 milionu pojištěnců hledá pojišťovna definitivní vyhovující sídlo a klientské pracoviště v blízkosti metra a ostatní veřejné dopravy. Sídlo má mít bezbariérový přístup pro pohybově handicapované lidi.

„ZPMV vybírá ze sedmi vhodných lokalit a nemá zatím uzavřenu nájemní smlouvu s novým provozovatelem. Můžeme však s plným vědomím prohlásit, že vybrán bude subjekt, který nabídne ZPMV cenově nejvýhodnější a zcela transparentní podmínky,“ dodala Kadečková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?