Pojišťovny budou pneumokokové vakcíny proplácet i nadále

13. 1. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor o úhradu vakcín proti pneumokokům s největší pravděpodobností na současném systému nic nezmění. Pojišťovny totiž daly jasně najevo, že hodlají tyto vakcíny i nadále proplácet.


Podle České lékárnické komory zdravotní pojišťovny kvůli chybě Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nemohou vakcíny proti pneumokokům proplácet.

Lékaři se ale o své peníze obávat nemusejí, pojišťovny totiž hodlají očkování i nadále proplácet. Tedy alespoň hypoteticky, protože první vyúčtování zdravotní péče, která může obsahovat očkování proti pneumokokům, obdrží pojišťovny až v únoru.

I tak se ale převážně shodují, že s „proplácením“ hodlají pokračovat. Samotný spor ale příliš komentovat nechtějí.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna bude i nadále tyto vakcíny proplácet. Ke sporu se vyjadřovat nebudeme,“ odpověděl stručně na dotaz Zdraví.Euro.cz tiskový mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

To prezident Svaz zdravotních pojišťoven ČR a ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich byl o něco vstřícnější.

„Máme k dispozici právní názor, který vychází z toho, že zdravotní pojišťovna je bez jakýkoliv dalších podmínek a odboček prostě povinna bezplatně poskytnout pojištěnci očkování proti pneumokokovým infekcím. Právo toho pacienta je tam jasně zmíněno,“ vysvětloval Friedrich pro Zdraví.Euro.cz.

Nechceme nic předjímat

Podle Friedricha by pravděpodobně nic nezměnila ani situace, kdy by Česká lékárnická komora se svou stížností uspěla.

„My nechceme předjímat, do jaké míry uspěje Česká lékárnická komora se stížností na postup SÚKL. Ale i v tom případě, pokud by se ukázalo, že postup SÚKL neodpovídal zákonu, tak se obávám, že to nezbavuje zdravotní pojišťovnu povinnosti zabezpečit pro své pojištěnce očkování, pokud je taková očkovací látka zaregistrována v České republice, a to nikdo nezpochybnil,“ dodal Friedrich.

Právo pacienta má podle něj v tuto chvíli vyšší právní sílu než zpochybnění procesu, kterým byla stanovena cena.

Ministerstvo: Zákon nelze vykládat dvojím způsobem

Jasné stanovisko zaujalo i Ministerstvo zdravotnictví ČR, podle něj je postup České lékárnické komory minimálně neetický.

„Zákon rozhodně nelze vykládat dvojím způsobem. Celoplošné očkování proti pneumokokům, plně hrazené ze zdravotního pojištění, odsouhlasila na návrh ministerstva zdravotnictví poslanecká sněmovna v říjnu,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz tiskový mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?