Pojišťovny prý ušetří po revizích úhrad za léky téměř devět mld.

12. 1. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř devět miliard korun mohou podle propočtů lékového ústavu ušetřit letos zdravotní pojišťovny za léky hrazené z pojištění. Ústav totiž po čtyřech letech dokončil hloubkovou revizi úhrad. Zahájil ji už v roce 2008 a měla být do roka hotová.


Vše se protáhlo tím, že bylo nutné nejprve revidovat ceny všech léků hrazených z pojištění, řekla mluvčí ústavu Veronika Petláková.

„Komplexní hloubková revize úhrad u všech hrazených léků přináší možnost roční úspory v celkové výši zhruba 8,78 miliardy korun,“ upřesnila.

Ve výpočtu úspor vycházel Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ze spotřeby léků v roce 2010. Tehdy pojišťovny daly za léky na recept 35,98 miliardy. Za léky na žádanku podle dat za rok 2009 daly 13,3 miliardy.

Celkem Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) revidoval 9729 kódů (variant léčivých přípravků), zahájil 928 správních řízení, což je 53.613 písemností, které obsahovaly 91.958 dokumentů. Pro porovnání musel získat 390.000 zahraničních cenových referencí. „V procesu revize ústav vyvěsil na elektronickou úřední desku 6346 dokumentů, vydal 927 rozhodnutí, vyřídil 3560 odvolání do 664 rozhodnutí,“ vyčíslila Petláková.

Prodloužení času k revizi ústav obhajuje mimo jiné tím, že vyhlášky a metodická stanoviska pro rozhodování nabývaly účinnosti až po zahájení revize. Podklady se musely přepočítat s ohledem na změnu pravidel u 2612 kódů. U 133 variant léků zbrzdily revize žádosti o individuální přehodnocení. Proti 664 rozhodnutím bylo podáno odvolání, z toho u 281 bylo zamítnuto.

„Na finální rozhodnutí čeká už jen jeden přípravek, který měl být s ohledem na nulové dodávky vyřazen z úhrad. Držitel rozhodnutí o registraci na poslední chvíli dodal potvrzení o dodávce jednoho balení,“ řekla Petláková. Na celkové odhadované úspory tato revize vliv mít nebude.

Mluvčí zdůraznila, že tak rozsáhlou revizi úhrad provedlo Česko jako první ze zemí EU. V dalších zemích byla revize jen částečná, například ve Švédsku trvala tři roky a přehodnoceno bylo jen deset hlavních skupin. Rakousko předhodnocuje každý rok jen 400 léků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?