Pokud používáte mobil, navolte si stodvanáctku nebo státní číslo

1. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Operátoři mobilních sítí jsou privátním subjektem, který nemůže ovlivnit asociace záchranných služeb a ministerstvu zdravotnictví to je asi jedno. Jedinému, komu to vadí, je postižený pacient...


Když vytočíte v regionu Lanškrouna z mobilního telefonu číslo 155 záchranné služby, dovoláte se z Damníkova třeba do Jihlavy, řekl Skála.

Ústecko - Po vytočení urgentní linky 155 záchranné služby z mobilního telefonu se může stát, že se dovoláte třeba do operačního střediska v Jihlavě. Než se dostane informace přímo k lékařům, tak putuje i přes tři střediska.

Kam mají vyjet?

Problém vznikne tehdy, když lidé použijí mobilní telefon na volání krizových čísel. Buď použijí číslo 112, které je pro mobilní telefon, anebo automaticky vytočí, jak jsou zvyklí, číslo 155.

„Pak nastane zdánlivě kuriózní situace, která vyplývá ze systému mobilních telefonů,“ říká lanškrounský lékař Bohumil Skála.

„Paradoxně, když vytočíme v lanškrounském regionu z mobilu 155, tak to přijme z větší části Hradec Králové, někdy Šumperk. Do Jihlavy se dovoláte z Damníkova a okolí. Než se dostane informace přímo k lékařům, putuje přes několik územních středisek záchranné služby.“ Pro volajícího i lékaře to znamená ztrátu drahocenných vteřin a informací. Lidé volající záchranku jsou obvykle ve stresu, takže nemusí být jejich zpráva úplná.

„Identifikace příhody by měla být stručná, s přesným místem určení. Pokud někdo zavolá a řekne: Tadyhle u Nováků se stala bouračka a zavěsí, tak je leckdy problém dopátrat se místa, kam máme vyjet,“ popsal lékař příhodu, s níž se setkávají pravidelně.

Lanškroun má vlastní linku

Celostátní trend je vybudovat jednotný integrovaný záchranný systém. V budoucnu bude kompletní pracoviště i v Ústí nad Orlicí.

„Předpokládá se, že bude mít geografický software, který přesně identifikuje místo volajícího. Podle mapy jsou schopni dosledovat volajícího z konkrétního bytu nebo telefonní budky,“ přiblížil nový systém Skála. Kupříkladu lanškrounská záchranná služba je pořád soukromým subjektem s vlastní linkou. Podle ředitele okresní zdravotnické záchranné služby Stanislava Neubauera přejde pod Ústí během dvou až tří měsíců, kdy dostane záchranná služba novou sanitku. Tísňová výzva z Lanškrounska bude přesměrována na číslo 155.

„Pokud používáte mobil pravidelně, navolte si stodvanáctku nebo státní číslo 0465/555 113,“ radí ředitel Neubauer. „Operátoři mobilních sítí jsou privátním subjektem, který nemůže ovlivnit asociace záchranných služeb a ministerstvu zdravotnictví to je asi jedno. Jedinému, komu to vadí, je postižený pacient.“

MAGDA NAVRÁTILOVÁ, Orlické noviny, 1.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?