Poláci mají zájem o nemocnici v Opočně

1. 10. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Opočno už několik měsíců bojuje o existenci co nejširšího rozsahu zdravotnické péče poskytované místní nemocnicí. Ta je součástí Oblastní nemocnice Náchod, zřizované Královéhradeckým krajem.


V těchto dnech vedení radnice kontaktovala firma EMC Instytut Medyczny z Polska a projevila zájem tuto nemocnici provozovat. Zástupci společnosti již jednali také s krajským úřadem.

Na pondělní informativní schůzce se však zatím nemluvilo konkrétně. Šlo zejména o prezentaci této firmy, působící jak v Polsku, kde má osm nemocnic a 15 zdravotnických zařízení, tak v Irsku, kde provozuje dvě nemocnice.

„Zatím je předčasné hovořit o nějakých konkrétních závěrech, proběhlo oficiální úvodní setkání. Mluvilo se obecně o tom, že by tu něco mohlo fungovat, ale nic konkrétního. Řekli jsme si, že budeme dále jednat. Že si i my zvážíme tuto možnost a v rámci koncepce si dopracujeme pozici Opočna. Teprve poté bude možné dál reálně jednat,“ potvrdil ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl.

Dodal, že i druhá strana si musí zjistit o nemocnici další informace. Příští schůzka by se měla konat v horizontu jednoho dvou měsíců.

Pokud by v budoucnu skutečně došlo k dohodě s krajem a nemocnici by začala provozovat soukromá společnost, zřejmě by bylo nutné řešit i další otázky. Například, jak se zachovají zdravotní pojišťovny.
Poláci údajně uvedli, že v jejich nemocnicích jen zhruba 50 procent výkonů hradí pojišťovna, zbytek jde z kapes pacientů. Navíc zatímco v Polsku řeší problém nedostatečně zabezpečené péče, u nás je lůžková kapacita podle radní kraje pro zdravotnictví Jany Třešňákové (ČSSD) předimenzovaná.

Celková ztráta nemocnice činila 25 miliónů korun. Krajští zastupitelé již v září rozhodli o ukončení provozu chirurgického oddělení, které bylo nejztrátovější ze všech částí nemocnice v Opočně. Už dříve zde byla uzavřena vyhlášená porodnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?