Policie obvinila 4 bývalé členy představenstva Krajské zdravotní

4. 7. 2013 6:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie obvinila čtyři bývalé členy představenstva společnosti Krajská zdravotní kvůli veřejné zakázce na nákup zdravotnické techniky z roku 2008. ČTK to sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Současné vedení společnosti obvinění odmítá.


V souvislosti se zakázkou obvinění ze společnosti, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, údajně způsobili škodu 82 milionů korun. O dalších 38 milionů kvůli nim společnost přišla v souvislosti s výběrovými řízeními na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí, uvedl mluvčí.

„Všechny osoby jsou stíhány pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ uvedl Ibehej.

Předsedou představenstva společnosti byl v roce 2008 René Budjač. „Nebudu vám nic komentovat,“ reagoval na dotaz ČTK, zda je mezi obviněnými. V prosinci téhož roku ho ve funkci vystřídal Petr Benda, jenž se stal před dvěma týdny členem Sněmovny za stranu NS-LEV 21. Budjač přešel na místopředsednickou funkci, v níž do té doby působil Tomáš Indra. Členem představenstva byl v té době také nynější ředitel společnosti Eduard Reichelt, současný předseda představenstva Radek Scherfer, současný náměstek pro ekonomické a personální řízení Petr Fiala. Miloslava Řeháka v prosinci vystřídal bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda. Vyplývá to z výroční zprávy Krajské zdravotní. Podle informací serveru Aktuálně.cz jsou mezi obviněnými Budjač a Fiala.

Fiala, který je předsedou krajské ODS, v tiskovém prohlášení potvrdil, že je mezi stíhanými, obvinění ale odmítl s tím, že je považuje za neopodstatněná. „Z těchto důvodů jsem podal proti zahájení trestního stíhání stížnost. Jsem přesvědčen, že jsme v souladu s tehdy platnou legislativou postupovali přesně podle zákona,“ uvedl.

Policisté obviněným kladou za vinu, že v roce 2008 stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho soutěžitele.

Cenovou nabídku v celkové výši 417 milionů korun pak podle policie akceptovali, přestože měli vědět, že akciová společnost Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji.

Vedení Krajské zdravotní považuje policií vznesená obvinění za neopodstatněná a odmítá je. „Jsem přesvědčen, že při pořizování vybavení nemocnic jsme v souladu s tehdy platnou legislativou postupovali přesně podle zákona. Dotace byla poskytnuta a využita v souladu s projekty, které prošly mnohastupňovou kontrolou odpovědných orgánů, včetně těch ministerských. Nakupovalo se vždy na základě veřejné zakázky a vždy zcela podle zákona,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel společnosti Reichelt.

Stejnou zakázkou se zabývá také Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Udělil kvůli ní Krajské zdravotní pokutu 700.000 korun. Podle ÚOHS se Krajská zdravotní dopustila správního deliktu tím, že neprodloužila lhůtu pro podání nabídek ve veřejné soutěži na nákup přístrojového vybavení svých nemocnic. Pokutu ale nedávno zrušil soud a věc vrátil ÚOHS.

Dotační úřad ROP Severozápad kvůli údajně předražené zakázce vloni po společnosti požadoval vrátit celou dotaci 353 milionů korun, proti tomu se Krajská zdravotní odvolala. Dotační úřad letos odvod z dotace pro Krajskou zdravotní snížil.

Protikorupční policejní útvar už stejné lidi stíhá pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, a to v souvislosti se zadáním sedmi zjednodušených podlimitních výběrových řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle závěrů kriminalistů byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší.

Zpracované projekty podle Ibeheje neodpovídaly kvalitou požadovaným standardům. Přesto však obvinění souhlasili s proplacením nedůvodně vysokých faktur za poradenství. Tímto jednáním údajně způsobili Krajské zdravotní škodu zhruba 38 milionů korun, doplnil mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?