Policie obvinila dva muže kvůli tendru na nemocnici Náchod

3. 4. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Policisté obvinili bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje a jednoho externího poradce pro investice v souvislosti s ovlivňováním miliardové zakázky na přestavbu nemocnice Náchod. V případě prokázání viny hrozí oběma mužům pět až 12 let vězení.


„V současné době jsou ve věci stíhané dvě osoby v souvislosti s ovlivňováním průběhu zadávacího řízení na veřejnou zakázku, která se týká modernizace a dostavby Oblastní nemocnice v Náchodě,“ řekl ČTK Hochmann. Podle státního zástupce jde o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a dále trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či veřejné soutěže ukončený ve stadiu pokusu, u externího poradce jde o účastenství ve formě organizátorství.

Podle hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD), který kraj vede od loňského listopadu, celá situace kolem tendru poškodila a poškozuje původní záměr této investiční akce. „Celý tendr ve mně nebudil od počátku důvěru. Nyní se ukazuje, že současné vedení kraje postupovalo správně, když jej zrušilo. Nechci předjímat a dělat na základě obvinění předčasné závěry, ale jsem rád, že nikdo z obviněných na úřadě již nepracuje,“ uvedl Štěpán. Kraj podle něj udělá maximum pro součinnost a řádné vyšetření celé kauzy.

Na hradeckém hejtmanství i dalších místech zasahovali detektivové loni 22. a 23. září a zajistili tam zhruba 15 počítačů, desítku disků a další věci. Policisté zasahovali ještě před otvíráním obálek v tendru na přestavbu náchodské nemocnice. Hochmann dnes řekl, že pokračuje vyšetřování celé věci. „Až podle jeho průběhu bude stanoveno, zda je počet stíhaných konečný či zda se případně jejich počet rozšíří,“ řekl ČTK.

Kraj po policejní zásahu otevírání obálek opakovaně posunul a nové vedení kraje loni 15. prosince rozhodlo o zrušení tendru. Nový hejtman Štěpán řekl, že z odůvodnění příkazu k policejní prohlídce vyplývá, že před zveřejněním soutěže měly být poskytnuty jednomu z potenciálních uchazečů informace z přípravy zadávací dokumentace včetně jejích částí.

Nové vedení kraje oznámilo, že provádí revizi celé dokumentace a že dodavatele chce vybrat letos. Stavbaři by měli v nemocnici postavit za 1,3 miliardy korun dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Modernizaci náchodské nemocnice kraj chystá mnoho let.

Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po 16 odkladech termínu jej nakonec loni v únoru kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?