Policie prověřuje nákup přístrojů pro kardiocentrum v Liberci

7. 4. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie prověřuje údajně předražený nákup přístrojů pro kardiocentrum v Krajské nemocnici Liberec. ČTK to potvrdil mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.


Vybavení pro kardiocentrum bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun, nákup mohl být údajně zhruba o čtvrtinu levnější.

Podle mluvčího jsou nějaká pochybení možná, zakázku realizovalo minulé vedení nemocnice. S dokumenty se nový management musí důkladně seznámit, řekl. Tak velké předražení ale vyloučil.

Na údajně předražený nákup upozornil nedávno Český Rozhlas 1 - Radiožurnál. Podle něj by přístroje bylo možné nakoupit za 43 milionů korun. Firma, která přístroje přes prostředníka dodala, se podle Radiožurnálu výběrového řízení ani nemohla účastnit, protože nesplňuje nemocnicí požadovaný šedesátimilionový obrat v posledních třech letech. Přístroje nakoupila od další zprostředkovatelské firmy, se kterou byla dříve majetkově spjata.

Nákup přístrojů zajišťovalo minulé vedení nemocnice i to nové ho ale hájí. „Na základě výběrového řízení byla vybrána levnější nabídka od dvou uchazečů. Navíc vše kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví,“ řekla ČTK místopředsedkyně představenstva Danka Kaššovicová.

Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně jsou však jejich možnosti kontroly omezené. „Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt EU, tak i ta kontrola bude přísnější, i z pohledu v rámci Evropské unie. Nicméně, pokud budou splněny zákonné podmínky, z našeho pohledu to musí být v pořádku. My nemůžeme řešit něco, co je mimo rámec zákona,“ konstatoval mluvčí.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení s 52 lůžky vzniklo v roce 2003 a slouží pro 500.000 až 600.000 obyvatel z Libereckého kraje ale i z přilehlých oblastí sousedních krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského. Jeho lékaři ročně provedou na 4000 operací a další tisíce pacientů projdou ambulancemi centra.

„Nové přístroje pro nemocnici znamenají významný pokrok v tom, že můžeme použít nejmodernější technologie,“ dodal lékařský ředitel nemocnice Jan Mečl. Moderní přístroje zkrátily čekací lhůty a zkvalitnily péči o pacienty s nemocným srdcem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?