Policie stíhá provozovatele hotelu na Zlínsku kvůli legionelle

25. 9. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie obvinila z obecného ohrožení třiatřicetiletého muže z Prahy, v jehož hotelu na Zlínsku se ve vodě objevila nebezpečná bakterie legionella. Po pobytu v hotelu zemřel na nemoc způsobenou touto bakterií jeden cizinec a další muž touto chorobou onemocněl.


Provozovatel hotelu podle kriminalistů vystavil nebezpečí ohrožení života minimálně 36 lidí. Obviněnému hrozí až osm let vězení. ČTK to řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Výskyt bakterie zjistili v pitné a teplé vodě v hotelovém zařízení laboratorní analýzou pracovníci Krajské hygienické stanice. „Na základě vyšetření vody měl provozovatel hotelu učinit protiepidemiologické opatření, které spočívalo zejména v zákazu používání pitné a teplé vody v ubytovacím zařízení. Muž však hotel provozoval dál a dokonce nabízel prostřednictvím internetu zvýhodněné pobyty,“ uvedla Kozumplíková.

Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií legionella Krajské hygienické stanici ve Zlíně. „Cizinec na toto onemocnění zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku. Pracovníci hygienické stanice odebrali v hotelu vzorky pitné a teplé vody a zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie legionella,“ uvedla mluvčí. Hygienici o kontaminaci vyrozuměli provozovatele.

Podle Kozumplíkové muže seznámili s možnými následky onemocnění a zároveň striktně vymezili protiepidemiologickým opatřením 11 bodů, které spočívaly zejména v zákazu používání pitné a teplé vody a kompletní dezinfekci vodovodního systému. Při druhé kontrole zjistili navíc fekální znečištění pitné vody a překročení dalších hygienických limitů, o čemž opět uvědomili provozovatele hotelu a znovu vymezili opatření, která měl splnit.

Ke třetí kontrole přistoupili po oznámení o dalším onemocnění muže bakterií legionellou, kterou se nakazil v době pobytu v hotelu. „K nákaze muže došlo v době, kdy byl provozovatel již dvakrát upozorněn na všechny nedostatky. Čtyřiapadesátiletého muže z Prostějova po třídenním pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku hospitalizovali z důvodu závažného poškození plic po nakažení bakterií legionellou. Jeho léčba byla velmi komplikovaná s mnoha invazivními zákroky a stále není ukončena,“ popsala případ Kozumplíková.

Újmu na jeho zdraví vyčíslil znalec téměř na 200.000 korun. Zdravotní pojišťovna vyčíslila doposud vynaložené náklady na jeho léčbu na více než milion korun. Kriminalisté zjistili, že v době, kdy měl provozovatel provést protiepidemiologické opatření, hotel nezavřel, ale dál beze změn provozoval. V tomto období jej navštívilo minimálně zmíněných 36 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?