Policie vyšetřuje centrální nákupy a bonusy Litomyšlské nemocnice

12. 10. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyšetřuje v Litomyšlské nemocnici centrální nákupy a takzvané zpětné bonusy od firem, od nichž nakupovala.


Vyšetřování se týká let 2008 až 2014. V tomto období byla nemocnice samostatnou akciovou společností, v současnosti je součástí společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zastřešuje všech pět krajských zdravotnických zařízení akutní péče. Řekl to mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

„Pro nás je to další jednoznačný argument, že fúze do jedné akciové společnosti, proti které řada lidí brojila, má svůj smysl, jelikož jedině tak je možné jednotně řídit investiční činnost a nákupy v rámci regionálního zdravotnictví,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podle něj se zpětnými bonusy v současné době zabývají kontrolní orgány státu u poskytovatelů zdravotní péče bez ohledu na jejich zřizovatele.

Netolický uvedl, že podle jeho informací policie vyslýchá bývalého ředitele Libora Vylíčila a vedoucí nákupního oddělení Ivu Doubravovou. „Žádné obvinění zatím nepadlo,“ řekl hejtman. Policie zahájila prověřování na základě udání.

Podle mluvčího společnosti Nemocnice Pardubického kraje Dušana Korela policisté pracují výhradně v Litomyšli, nikoliv v dalších krajských nemocnicích. Provádějí výslechy a vyžádali si dokumenty a data z počítačů, nemocnice jim poskytuje maximální součinnost.

Hejtmanství zatím nemá o vyšetřování žádné další informace. „Informaci jsme dostali dnes ráno. Na místě jsou zástupci Litomyšlské nemocnice i člen představenstva Nemocnice Pardubického kraje pro provozně-ekonomický segment Petr Rudzan,“ řekl Barták.

Národní centrála nechce vyšetřování komentovat. „Náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací zatím nebudeme poskytovat,“ napsal na dotaz v textové zprávě mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?