Policie vyšetřuje napadení záchranářky v Lysé nad Labem

16. 9. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburská policie vyšetřuje napadení středočeské záchranářky v Lysé nad Labem. Zatím je čin veden jako přestupek, policie čeká na lékařskou zprávu, podle které možná kvalifikaci změní na trestný čin ublížení na zdraví. ČTK o tom informovala mluvčí nymburské polciie Petra Potočná. Zdravotnici napadl pacient při výjezdu před několika dny a ženě způsobil zhmoždění krční páteře, hlavy, úraz ramene a kolene.


„Záchranáři byli voláni k muži v bezvědomí ležícímu na ulici před obecním úřadem v Lysé nad Labem. Na místo vyslal dispečink nejbližší posádku rychlé zdravotnické pomoci z Lysé nad Labem. Po příjezdu záchranáři zjistili, že se jedná o chronického pacienta, jehož dodržování léčby je diskutabilní a ke kterému bývá volána sanitka opakovaně,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Tereza Vojtová.

Předchozí den u muže sanitní vůz zasahoval dvakrát. Muž byl podle záchranářů při příjezdu sanitky při vědomí a bez viditelného zranění, do sanitního vozu došel sám, ale odmítal vyšetření a nechtěl si lehnout na nosítka. „Když jej zdravotní sestra požádala o doklady, smýkl s ní o stěnu sanitky a několikrát ji udeřil do hlavy. Na pomoc jí přiběhl řidič sanitky, který muže odtáhl, zklidnil a zavolal na místo policii,“ doplnila Vojtová.

Zdravotnice utrpěla zhmoždění krční páteře, hlavy, úraz pravého ramene a kolene a útočník ji vytrhl chomáč vlasů. Agresivního pacienta zvládla ještě přepravit do nemocnice v Kolíně a sama pak absolvovala vyšetření na neurologii v Praze.

Incident řeší policie, napadená zdravotní sestra je v pracovní neschopnosti. „Je to vedené jako přestupek proti občanskému soužití, čekáme na lékařskou zprávu a podle výsledku lékařské zprávy je možné, že se věc buď překvalifikuje na trestný čin ublížení na zdraví, nebo to zůstane v té přestupkové fázi a v tom případě bude přestupek oznámen na úřad k dalšímu vyřešení,“ řekla Potočná.

Letos už byli středočeští záchranáři napadeni sedmkrát a agrese pacientů podle nich stoupá. Většinou je napadnou lidé pod vlivem alkoholu, drog nebo psychiatričtí pacienti, a to nejčastěji v letních měsících a při víkendových službách a svátcích.

Objevují se také napadení lékařů přímo v ordinacích. Koncem srpna například napadla žena v Klatovech lékařku a ohrožovala ji nožem. V únoru tohoto roku dostal muž za pobodání lékařky na Karlovarsku šest let vězení s ostrahou. Podle své výpovědi se chtěl pomstít i dalším lékařům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?