Policie začala prověřovat hygienika Víta

14. 9. 2011 9:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Policisté začali prověřovat hlavního hygienika Michaela Víta. Podezírají ho ze zneužívání pravomoci veřejného činitele kvůli zakázce za několik milionů, kterou údajně bez výběrového řízení zadal manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. Řekl to obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Trestní oznámení na Víta podala na jaře organizace Transparency International (TI).


„Policie zahájila ve věci úkony trestního řízení,“ uvedl Bláha. Hlavnímu hygienikovi by kvůli značnému prospěchu hrozilo v případě prokázání viny a odsouzení až desetileté vězení.

Vladan Brož z Transparency International v dubnu serveru Týden.cz řekl, že organizace získala dokumenty, které „opodstatňují důvodné obavy z toho, že pan doktor Vít, případně i další osoby, spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele“. Listiny se týkají poptávkového řízení na strategické poradenství pro ministerstvo zdravotnictví. TI podle Brože zjistila, že se poptávkové řízení zřejmě vůbec nekonalo.

Hlavní hygienik si údajně najal externího poradce Otakara Vychodila. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, vydělal do roku 2009 celkem asi 2,5 milionu korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor. V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová. Televize Nova později uvedla, že si Vychodil díky Vítovi zřejmě přišel až na téměř čtyři miliony korun.

Vít prý na spolupráci nic zlého nevidí. „Stejně jako je to běžné u soukromých subjektů, i jednotlivé úřady ve státní správě využívají v oblasti poradenství externích subjektů,“ řekl dříve serveru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?