Policii zajímá, proč tendr IKEM vyhrála spící firma

18. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Heger chce po šéfech IKEM ujištění, že firmu skrytě nevlastní. Nové zjištění: pochybná zakázka se může ještě výrazně prodražit.


Proč dává jejich nemocnice vydělat neznámé zprostředkovatelské firmě bez zaměstnanců, nechtějí šéfové nemocnice IKEM novinářům vysvětlovat. Už brzy se jich na to ale mohou ptát i detektivové.

Policisty totiž začal vážně zajímat příběh, který HN otevřely a podrobně popsaly: Uznávaná pražská klinika ušila zakázku za 440 milionů na míru spící firmě bez zkušeností a se skrytými majiteli. A navíc tají smlouvu, na jejímž základě má společnost zajištěny obchody na příští čtyři roky.

Podle informací HN se už protikorupční policisté začali podezřelým tendrem zabývat. „Asi by nebylo správné teď k tomu cokoli bližšího říkat,“ nechtěl být konkrétní jejich mluvčí Roman Skřepek.

A není to jediný problém vrcholových manažerů nemocnice. Podle deníku Právo ředitele Jana Malého a jeho zástupce Ivana Netuku detektivové prověřují také kvůli jejich rozsáhlým majetkům - každý z nich si v posledních letech nakoupil nemovitosti za 10 milionů.

Nevlastníte náhodou akcie?

Zakázku na dodávky zdravotnického materiálu získala loni těsně po volbách firma Kardioport. Do té doby neměla se zdravotnictvím nic společného - papírově podnikala v nemovitostech, ale ve skutečnosti nic nedělala, její kancelář je dodnes prázdná a neměla nikdy žádné příjmy ani pracovníky. Přesto Kardioport v soutěži uspěl jako jediný zájemce. A to proto, že se kvůli složitým podmínkám do tendru nemohly přihlásit zavedené zdravotnické firmy samy za sebe, ale pouze přes zprostředkovatele.

Vrcholoví manažeři nemocnice nadto všechna podezření ještě posilují: odmítají okolnosti tendru veřejně vysvětlit.

Přinejmenším to ale nyní budou muset udělat směrem ke svému nejbližšímu nadřízenému - ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Ministr minulý týden zadal svým expertům, aby zakázku důkladně prověřili. A teď chce ještě po manažerech ujištění, že nejsou na firmu Kardioport napojeni. „Odpovědi čekáme během pár dnů,“ řekl ministrův mluvčí Vlastimil Sršeň.

Na druhou stranu bude muset Hegerovi stejně stačit jenom čestné slovo. Kardioport má totiž akcie na majitele, tudíž jej vlastní ten, kdo cenné papíry zrovna drží v ruce. Akcie jsou tak dokonale anonymní. Na valných hromadách majitele zastupují najatí advokáti.

Rámcová smlouva Ă la Promopro

Hlavní argument kliniky zní: Za srdeční chlopně, cévní výztuže nebo chirurgické šití s Kardioportem ušetříme desítky milionů. „Třeba u jednoho materiálu byli o pět procent levnější,“ řekl kardiochirurg Jan Pirk. „Úspora podle jednotlivých kategorií dosáhla až 23 procent,“ spočítal mluvčí nemocnice David Vondruška.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?