Polovinu úhrad spotřebuje akutní lůžková péče, Němeček chce změnu

29. 7. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ročně přes 120 miliard korun, tedy polovinu všech úhrad zdravotních pojišťoven, spotřebuje akutní lůžková péče. Nemocnice dostávají za stejnou péči různé částky a podle kritiků je systém netransparentní.


Ministerstvo zdravotnictví chystá změny, které by měly zajistit, aby peníze byly lépe využity. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu předloží vládě ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Půjde zejména o vývoj nových metodik kódování a oceňování lůžkové péče, jejich využití v praxi a také o zavedení sběru dat podle těchto metodik. Náklady na standardizaci systému úhrad akutní lůžkové péče vyčíslilo ministerstvo na 250 milionů korun, náklady na sjednocení dosud roztříštěných zdrojů dat o zdravotní péči vyčíslilo na 79 milionů korun.

Práce na obou projektech zajistí Ústav zdravotnických informací a statistiky, ministerstvo na ně chce získat evropské peníze. Žádá vládu, aby projekty mohly být zařazeny mezi ty, které je možno předkládat do výzvy operačního programu Zaměstnanost.

První z projektů s názvem Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR se zaměří na systém úhrad za diagnózu (DRG). Druhý s názvem Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému se soustředí na sběr a zpracování dat o poskytnuté péči.

V prvním projektu půjde o ustavení, metodické vybavení a vyškolení referenční sítě zdravotnických zařízení. Ve druhém o otevření datových úložišť zdravotních pojišťoven a vývoj analytických metod a postupů, jež umožní získat zpětnou vazbu a kontrolu nad vyplácenými penězi.

Ministerstvo zdravotnictví podle zprávy pro vládu chystá potřebné změny zákonů. Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je nyní v Senátu, ustaví referenční síť nemocnic, v nichž se bude DRG v praxi ověřovat. DRG současně určí jako základ úhrad akutní lůžkové péče.

Novelou zákona o zdravotních službách, která už prošla připomínkovým řízením, ustaví ministerstvo klíčové prvky Národního zdravotnického informačního systému. Tím je zejména národní registr hrazených zdravotních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?