Polští poslanci odmítli zpřísnění zákazu potratů

30. 9. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Polský Sejm zamítl další pokus konzervativní opozice o zpřísnění zákazu interrupcí. Potraty jsou v Polsku už dvě desetiletí zakázány s výjimkou několika zákonem povolených případů, například pokud je plod poškozen či postižen nevyléčitelnou nemocí.


Proti návrhu zákona, který by odstranil i tuto výjimku, hlasovalo v dolní komoře polského parlamentu 233 poslanců, pro přijetí jich bylo 182. Spolu s opozicí hlasovalo pro zpřísnění podmínek pro interrupce i 12 poslanců Občanské platformy premiéra Donalda Tuska, uvedla televize TVN.

Autorům předlohy se také podařilo získat téměř 450.000 podpisů od občanů. Konzervativní poslanci během debaty nabádali své liberálnější protivníky, aby se nedělali „moudřejšími než pánbůh“. Naopak levice ironicky odpovídala, že protipotratový zákon je vlastně zhola zbytečný, protože by stačilo, aby se obyvatelé Polska, kteří jsou z 90 procent katolíci, řídili svou vírou a na potraty nechodili.

Rozprava před hlasováním byla i na polské poměry bouřlivá. „Je kruté nutit dítě, aby trpělo a nepochybně zemřelo. Co vede navrhovatele k takovému barbarství, že chtějí ženy odsoudit k oceánu utrpení? Jaké zvířecí instinkty velí takto zacházet se ženami?“ hřímal Armand Ryfiński z protiklerikálního Palikotova hnutí. Vzápětí se od navrhovatelky dočkal odpovědi, že „jen náhodou se narodil bez Downova syndromu“.

„Bez Downova syndromu jste se narodil náhodou, bez vlastních zásluh. A tak odmítáte právo na život s Downovým syndromem,“ řekla Kaja Godeková, která sama přivedla na svět syna s tímto postižením, ačkoliv se podle ní obvykle nenarozené děti s Downovým syndromem stávají obětí interrupcí. Ale v Polsku je „vraždění nemocných dětí legální“.

V tu chvíli ji předsedkyně sněmovny Ewa Kopačová, která je dětskou lékařkou, napomenula, aby volila přiměřenější výrazy. „Omlouvám se. Není dovoleno hovořit o zabíjení dětí. Chápu to jako cenzuru v Sejmu,“ řekla Godeková. Jakmile opět začala mluvit o „povoleném zabíjení dětí“, poslanci Palikovova hnutí demonstrativně opustili sál. Naopak poslanci nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost připravili Godekové ovace vstoje.

Podle feministických organizací se každý rok v Polsku potají uskuteční na 180.000 potratů, přestože jsou nelegální a lékařům za zákrok hrozí až dva roky vězení (samy ženy nejsou ze zákona stíhány). Legálních interrupcí bývá ročně nejvýše několik stovek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?