Pomoc si speciálním mobilem přivolá prvních 800 handicapovaných

6. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První handicapovaní občané si budou moci už brzy přivolat pomoc stisknutím jediného tlačítka na mobilním telefonu se speciálním lokalizátorem. Dispečer na mapě uvidí místo, kde volající je, k číslu přiřadí i jméno, bydliště...


PARDUBICE - První handicapovaní občané si budou moci v nejbližší době přivolat pomoc stisknutím jediného tlačítka na mobilním telefonu.

K projektu, který vyzkoušejí Pardubice, se zatím přihlásilo zhruba 600 zdravotně postižených a 200 jejich rodinných příslušníků.

„Podmínkou je, že si koupí mobilní telefon s lokalizátorem napojeným na řídicí pult. Na něm se po vyslání tísňového signálu ukáže místo v České republice, z něhož jej volající vyslal,“ popsala projekt vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Ivana Liedermanová.

Dispečer na mapě uvidí nejen místo, kde volající je, ale k číslu přiřadí i jméno, bydliště a zdravotní problémy, jimiž člověk v tísni trpí. Zpětným hovorem zjistí, jaké problémy postižený má a zajistí mu pomoc.

„Nemusí jít jen o zdravotní potíže, ale například o poruchu vozíku, ztrátu orientace v cizím prostředí a podobně,“ dodala Liedermanová.

Původně měl být pilotní projekt spuštěn již v květnu, jeho příprava se však zpozdila. „Předpokládáme, že začneme v červnu, zhruba půl roku bude trvat zkušební provoz, pak se vše vyhodnotí a bude se zvažovat rozšíření služby na území celé republiky,“ řekl Luděk Nevoral z obecně prospěšné společnosti SPID

Handicap, jež bude v Pardubicích zajišťovat dispečink této služby.

Projekt není podle Liedermanové zvlášť nákladný. V dispečinku najde práci pět lidí se zdravotním postižením. Tato místa budou zřízena s podporou úřadu práce. Speciální mobil si handicapovaní hradí sami. Noční provoz zajistí přes pult centrální ochrany pardubická městská policie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?