Poplatky rušit, nebo nerušit?

21. 11. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví? Na tuto otázku mezi privátními lékaři z přerovského regionu nepanuje jednotný názor. Zatímco někteří by tento krok uvítali, jiní jsou naopak proti. Shodují se ale v tom, že když rušit poplatky, tak celoplošně, a to ve všech zdravotnických zařízeních, nikoliv pouze v nemocnicích, které si určí Olomoucký kraj...


Tento postup se lékařům vůbec nezamlouvá. Na druhou stranu z toho, že by jim pacienti utíkali do ambulancí, v nichž najdou bezplatné ošetření, strach nemají.

“ V rámci předvolební kampaně jsme se zavázali, že zrušíme regulační poplatky ve zdravotnictví, a teď se tento bod stal součástí koaliční smlouvy. Tímto krokem se však budeme teprve zabývat na některém z příštích zasedání krajské rady. Musíme najít cestu, jakým způsobem třicetikorunový poplatek za pacienty uhradit, aby to bylo v souladu s právní normou. Nějakou dobu nám řešení této otázky ale potrvá,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Michael Fischer ( ČSSD).

Mechanismus, jak zaplatit za pacienty poplatky, zatím kraj v ruce nemá. Není ani jasné, které nemocnice by měly být od poplatků osvobozeny. “ Půjde o všechny v kraji,“ řekl Fischer, které nemocnice měl konkrétně namysli, ale blíže nechtěl určit. Fischer navíc věří, že se poplatky ve zdravotnictví podaří zrušit celoplošně na půdě parlamentu. “ Dá se to stěží přesně vyčíslit, ale na regulačních poplatcích se v kraji ročně vybere okolo padesáti milionů. Úhrada této částky by byla pro krajský rozpočet velkou zátěží,“ přiznal Fischer.

Plán krajské vlády - zrušit v nemocničních zařízeních regulační poplatky - se však nezamlouvá privátním lékařům.

Obavy, že by jim tyto nemocnice přetáhly pacienty, je však netíží. “ Ať se poplatky zruší buď všude, nebo nikde,“ řekla například privátní lékařka Yveta Adamicová z Přerova. Ta se ale odlivu pacientů neobává. “ Do nemocnic se lidé nepohrnou. Na ambulancích se tam tvoří obrovské fronty. Kdo by chtěl ušetřit třicet korun, musel by tak počítat s dlouhou čekací dobou,“ řekla. Podobný názor sdílí i přerovská alergoložka Miluše Dupáková. “ My také nejsme nadšeni z toho, že musíme poplatky vybírat. Je to pro nás práce navíc, která v naší odbornosti nepřinesla žádný regulační efekt narozdíl například od praktických lékařů. Pokud ale rušit regulační poplatky, tak všude, a péči hradit ze zdravotního pojištění,“ řekla Dupáková, která se rovněž neobává úbytku pacientů v případě, že by kraj zrušil poplatky v nemocnicích. Důvod vidí stejný jako lékařka Yveta Adamicová. “ Nemocnice pacientům nabízejí dlouhé objednací lhůty s čekací dobou na několik měsíců. My jsme schopni pacienty vzít do tří týdnů, a když jde o akutní případ, tak i dříve,“ vysvětlila Dupáková.

Někteří lékaři jsou však přesvědčeni, že by regulační poplatky ve zdravotnictví měly být zachovány. Tento názor zastává například přerovský gynekolog Lubomír Tempír.

“ Poplatky mají svou funkci a měly by být zachovány. Jejich rušení vnímám jako politkaření. Výše regulačních poplatků je v porovnání s ostatními výdaji v rodinném rozpočtu směšná. Možná by stálo za to upravit poplatky v lékarnách za více položek na receptu,“ řekl Tempír. Z toho, že by v jeho ordinaci ubylo pacientek, kdyby došlo ke zrušení poplatků v nemocnicích, strach ale také nemá.

Někteří lékaři se domnívají, že ke zrušení regulačních poplatků vůbec nedojde. “ Kraj všechny nemocnice pronajal Agelu. Pochybuji, že bude teď hradit za pacienty poplatky v privátní sféře,“ řekl například přerovský urolog Jiří Los.

Dagmar Rozkošná, Nové Přerovsko

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?