Poplatky v lékárnách nahradily karty

8. 9. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to už třetí způsob, jakým se mohou pacienti vyhnout placení. Lékárny patřící středočeským krajským nemocnicím už nevracejí poplatky za recept, ale místo nich zavedly věrnostní karty.


A pacienti o ně mají velký zájem. Je to už třetí způsob, jakým se mohou vyhnout placení regulačních poplatků, proti nimž bojuje současné sociálnědemokratické vedení kraje.

Nejprve nemuseli pacienti nic platit a nezaplacené poplatky šly na vrub nemocnic, potažmo kraje, který nemocnice zřizuje.

Tento způsob napadala opozice i konkurenční lékárny jako nekalou soutěž, a dokonce jej zakázal i soud. Pak pacienti, kteří o to měli zájem, dostávali slevové kupóny přesně ve výši poplatku. Nyní od počátku září zavedly lékárny věrnostní karty.

„Rozhodně bych to teď nepovažoval za nekalou soutěž, to by musely mít problémy různé benzínky a jiné lékárny, které věrnostní karty mají,“ uvedl hejtman David Rath (ČSSD), podle něhož by karty mohly do nemocničních lékáren přilákat zákazníky.

„O tuto kartu může požádat zdarma každý zákazník při nákupu v lékárně. Na ni se pak budou načítat slevy z celkového prodeje, a to jak za výběr na recept, tak i za nákup ve volném prodeji,“ uvedla Markéta Vítková z tiskového odboru kraje.

Karta je platná ve všech lékárnách krajských nemocnic, tedy v Kladně, Příbrami, Kolíně, Mladé Boleslavi, Kutné Hoře a v Benešově. Na počátku budou lidé dostávat slevu ve výši regulačních poplatků. Během podzimu pak jednotlivé lékárny zavedou i další nabídku.

„V praxi to znamená, že lékárna eviduje nákupy zákazníka, za které připisuje bonusové body.
Při dosažení určité výše bodů dostane držitel zboží či služby ze sortimentu lékárny, například balení vitamínů, potravinové doplňky či kosmetiku. Tato akce se ale nevztahuje na léky, které jsou vydávány na recept,“ upozornila mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková. Ta potvrdila, že kartu už si v tamní lékárně vyzvedlo téměř šest stovek zákazníků.

Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě nezrušil úhradu regulačních poplatků za pacienty. Ostatní kraje od této praxe upustily na základě výhrad Evropské komise.

Od srpna ale kraj zrušil paušální vracení poplatků formou daru všem pacientům krajských zařízení a platí zde pozměněný model z Plzeňska. Lidé, kteří chtějí peníze za ošetření či hospitalizaci zpět, musí o to písemně žádat kraj.

Rada kraje pak bude několikrát do roka žádosti schvalovat. Žádost mohou přitom posílat i pacienti soukromých nemocnic a ordinací.

Přesto kraj předpokládá, že na proplácení výrazně ušetří. Zatímco dosud proplácel 6 až 7 miliónů měsíčně, nyní počítá s vracením částky kolem 5 až 10 miliónů ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?