Pořadatelé sportovních akcí jsou péčí ministerstva šokováni

10. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Požadavek Ministerstva zdravotnictví ČR předložit i při amatérských sportovních závodech lékařské potvrzení o zdravotním stavu účastníka, který navrhuje novela zákona o zdravotní péči, považují pořadatelé sportovních akcí i lékaři za nepřiměřený. Lékaři nemohou účast zakázat a pořadatelé argumentují svobodou rozhodnutí každého člověka. "Je to, jako by zákon zakazoval pít pivo nebo kouřit...


JABLONECKO - “ míní Martin Koucký, tajemník Ski klubu Jizerská padesátka.

Podle Kouckého slov nelze ani zakázat či administrativně omezovat účast na akcích, například zdravotně handicapovaným občanům, lidem po infarktu či lidem se slabší fyzickou zdatností. „Nikde na světě jsem se s takovým nehorázným požadavkem nesetkal, ať to byl třeba devadesátikilometrový Vasův běh na lyžích ve Švédsku, Engadin ve Švýcarsku či americký Birkebeiner. Všude stačí prohlášení závodníka o účasti na vlastní nebezpečí,“ upozorňuje tajemník.

Přitom zákon o zdravotnické péči v současné době neřeší ani povinnost pravidelných zdravotních prohlídek u vrcholových a výkonnostních sportovců, a to ani u mládežnických kategorií.

„Po rozpadu systému sportovních vrcholových středisek už zdravotní prohlídka mnohde není na závodech či utkáních vyžadována. Vše záleží na dobrovolnosti závodníka nebo požadavcích jednotlivého sportovního svazu. Na Jablonecku mám dobré zkušenosti například s gymnasty, s brannými sporty nebo členy Horské služby, kteří vyžadují sportovní lékařskou prohlídku pravidelně jednou ročně,“ říká MUDr. Andrera Pelikánová z ordinace pro praktickou a sportovní medicínu v Jablonci. „Problém je také v tom, že sportovní medicína není hrazena zdravotnickými pojišťovnami a tak za ně musí buď závodník nebo sportovní svaz platit. Tarify však vůbec nejsou vysoké - běžná prohlídka stojí do 200 korun, funkční, zátěžová s EKG do 550 korun,“ dodává.

Na nesmyslnost návrhu novely, která slovy mluvčího ministerstva zdravotnictví Oty Černého chce chránit život lidí, lze poukázat i statistickými čísly nejmasovějšího lyžařského závodu ve střední Evropě, Jizerské padesátky. Za 31 uskutečněných ročníků od roku 1968 se na start postavilo 117 835 běžců, vzdalo 5515 a pořadatelé zaznamenali dvě úmrtí v průběhu závodu. V roce 1985 zemřel na 34. kilometru závodu dvacetiletý mladík, kterého postihla nevolnost a přes okamžitou pomoc dvou lékařů - závodníků a Horské služby, už nenabyl vědomí. Přitom šlo o výkonného sportovce TJ Naftové motory Smíchov. Ve druhém případě, v roce 1997, pětapadesátiletého muže postihly zdravotní problémy na 20. kilometru a zemřel na infarkt myokardu. Šlo o dlouholetého člena Tenis klubu Boskovice. Pravidelná zdravotní prohlídka, tehdy ještě povinná, náhlému zhoršení zdravotního stavu a následnému úmrtí nezabránila. „Razítko na potvrzení by v případě schválení novely zákona o zdravotní péči dostali pouze ti zájemci, kteří ke mně chodí pravidelně a znám je. V jiném případě si žádný lékař nevezme na triko jednorázové potvrzení na akci, o které neví, jak je náročná, vydat,“ podotýká Pelikánová. „Doufám, že tento paragraf novely neprojde a masové zdravotní prohlídky nehrozí, není to v zájmu organizátorů sportovních podniků ani lékařů. Byl by to konec rekreačního sportu, neboť by účast klesla, odhaduji nejméně o třetinu,“ tipuje Martin Koucký.

Jiří Langer, Deník Jablonecka, 10.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?