Pořadatelům zotavovacích pobytů mohou hrozit vyšší sankce

13. 2. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh novely zákona o veřejném zdraví, který se projednává v Poslanecké sněmovně, počítá s vyššími sankcemi pro pořadatele zotavovacích pobytů pro děti. Horní hranice pokuty je podle druhu porušení pravidel nově stanovena až na 100.000 a 500.000 korun, proti čemuž vystoupila Česká rada dětí a mládeže (ČRDM).


Podle jejího předsedy Aleše Sedláčka může hrozba takové pokuty představovat nepřiměřenou psychickou zátěž pro organizátory pobytů a v případě jejího udělení mohou mít problém ji zaplatit. ČRDM zastřešuje zhruba stovku sdružení pracujících s dětmi a mládeží.

Zotavovací akce je organizovaný pobyt 30 a více dětí do 15 let věku delší než pět dnů. Jeho účelem je zejména posílit zdraví dětí a zvýšit jejich tělesnou zdatnost. Patří sem mimo jiné školy v přírodě a dětské tábory. Pořádají je nejen mateřské a základní školy, ale i organizace pracující s dětmi a mládeží, které jsou postaveny na činnosti dobrovolníků.

Pořádání zotavovacích pobytů se svázáno řadou pravidel. Ze zkušeností České rady a mládeže podle Sedláčka vyplývá, že za administrativní pochybení jsou pořadatelům nyní ukládány pokuty ve výši několika set až několika tisíc korun. Zvýšení horní hranice by podle ČRDM pravděpodobně vedlo ke skokovému zvýšení udělovaných pokut.

Pokud by poslanci novelu schválili v současné podobě, mohli by se pořadatelé těchto akcí dostat do vážných problémů. „Sankce tohoto typu nemá již preventivní či výchovný charakter, ale spíše demotivuje a odrazuje od pořádání jakýchkoliv akcí s dětmi,“ uvedl Sedláček. „Věříme, že záměrem zákona primárně není odrazovat - potažmo likvidovat - ty, kteří se snaží pracovat s dětmi, a že poslanci vrátí návrh novely k přepracování,“ dodal.

Návrh novely zákona o veřejném zdraví se netýká jen oblasti zotavovacích pobytů pro děti, ale je celkovou revizí. Mimo jiné je jeho součástí, že pořadatelé venkovních produkcí budou moci obce žádat o dočasnou výjimku dodržování hlukových limitů.

S hlukem souvisí i další ustanovení, podle nějž by úředníci například mohli vstupovat do bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy. Pokud by lidé vstup do bytu neumožnili, hrozila by jim až půlmilionová pokuta.

Novela upravuje rovněž pravidelné očkování nebo vyšetření nákazy virem HIV. Zavede pravomoc omezení nebo zákazu dodávek vody, pokud přestane splňovat i mírnější hygienické limity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?