Porodnice „U Apolináře“ má první čerstvé absolventky bakalářského studia Porodní asistence

24. 7. 2018 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Před třemi lety otevřela 1. LF UK na své Gynekologicko-porodnické klinice ve VFN jako první a jediná státní vysoká škola v Praze nový obor Porodní asistentka v bakalářském studijním programu. V těchto dnech toto studium absolvovalo prvních 17 porodních asistentek.


„V dnešní době stoupají nároky na vědomostní a dovednostní úroveň pracovníků ve zdravotnictví, porodní asistentky nevyjímaje. Porodní asistentka je nezastupitelným článkem týmu, který pečuje o prevenci eventuálně diagnostiku a včasný zásah v průběhu nepravidelností těhotenství, porodu a šestinedělí,“ vysvětluje vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., proč je bakalářské studium porodních asistentek potřebné. Jak prof. Pařízek zdůrazňuje, porodní asistentky mají náročnou profesi, a proto i studium. Kromě znalostí anatomie a zejména fyziologie těhotenství, porodu a šestinedělí se musí studentky včas naučit diagnostikovat nepravidelnosti, aby bez časové ztráty mohla být organizována vyšší, tzn. lékařská péče.

Výuka na univerzitní půdě má na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN více než dvou set letou tradici. Studentky porodní asistence tak vykonávají svou praxi na pracovišti, které je jedním z nejvýznamnějších perinatologických center v ČR s řadou subspecializací. Ročně se zde narodí bezmála 5000 dětí. „Na klinice se studentky setkávají nejen s fyziologicky probíhajícími porody, ale i s patologickými stavy v těhotenství a během porodu, se kterými nemají možnost se na jiných pracovištích seznámit. Studentky se přímo v praxi potkávají také se svými vyučujícími stěžejních předmětů a snáz a lépe implementují teoretické znalosti do praxe. V rámci této praxe si pak upevňují praktické návyky pod dohledem mentorek – zkušených porodních asistentek kliniky,“ podotýká prof. Pařízek, kterého těší, že čerstvé absolventky na klinice zůstávají. Kromě toho budou již v letošním roce zařazeny jako pomocné vědecké síly do významných grantových studií v porodnictví. Jedná se zejména o predikci a prevenci předčasného porodu a o včasnou diagnostiku diabetu v těhotenství.

„Na naší klinice probíhá pre- i postgraduální výuka lékařů, zároveň jsou zde organizovány i výukové kurzy a workshopy jednotlivých subspecializací pro české i zahraniční lékaře. Pracovníci kliniky spolupracují s řadou zahraničních pracovišť. Zavedení bakalářského studia Porodní asistence nám umožňuje podílet se na kvalitní přípravě porodních asistentek. Část z nich zůstává pracovat na klinice, kde budou dále spolupracovat s lékaři nejen v běžném provozu, ale i na vědecko-výzkumné činnosti,“ dodal prof. MUDr. Alois Martan, DrSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.
Slavnostní ukončení studia a předání diplomů čerstvým porodním asistentkám proběhne, mimo oficiální promoci, ve středu 25. července 2018 od 11 hodin (cca 30 minut) v kapli sv. Kříže v Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?