Porodnice v Plzni jsou zcela plné, baby boom pokračuje

12. 6. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Naprosto plné jsou v současné době plzeňské porodnice. Celý rok byl dosud srovnatelný s loňským, v posledních čtrnácti dnech je situace vyhrocená.


Gyneko- logicko-porodnická klinika ve Fakultní nemocnici i porodnické oddělení Mulačovy nemocnice se snaží rozšířit kapacitu, kde se dá. Odmítat rodičky jako ve středních Čechách ale porodníci nemusejí. Brání se také zavedení pořadníku, které jim připadá potupné. „Plno máme v podstatě po celý rok, stejně jako v loňském roce. Posledních 14 dní je to ale opravdu extrém. Řešíme to tak, že některé rodičky alespoň dočasně umisťujeme na jiná oddělení, než se uvolní místo,“ říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň Zdeněk Rokyta. Nemocnice se už dříve snažila zvládat nápor tím, že zdravé rodičky a děti propouští domů již po 72 hodinách, tedy po třech dnech, namísto standardních pěti dnů. „Rozhodně nebudeme zavádět pořadníky nebo maminky odmítat, to nám připadá značně diskriminující,“ uvádí Rokyta. Doplňuje, že do včerejšího dopoledne se od začátku roku ve FN Plzeň narodilo 1494 dětí. Za celý loňský rok zde na svět přišlo 3500 novorozenců. „Vypadá to, že letos můžeme počítat se stejně vysokým číslem.

Stejná situace vládne i druhé porodnici ve městě, tedy v Mulačově nemocnici. Lůžková kapacita je zde sice podstatně nižší než ve fakultní nemocnici, ani tady se ale porodníci takřka nezastaví. „Letos máme k datu 11. června asi o 20 novorozenců více než ve stejnou dobu v loňském roce, narodilo se zde již 305 dětí. Předpokládáme tedy, že do konce roku bychom se mohli blížit k číslu 720 novorozenců za rok,“ počítá primář neonatalogického oddělení Mulačovy nemocnice Jiří Liška.

Stejný počet dětí se v porodnici narodil v roce 2008, který lékaři považují za vrchol baby boomu. „Vloni jsme odrodili ´jen´ 650 dětí. Rozhodně se tedy nedá říci, že nastává nějaký pokles porodnosti,“ říká Liška. Ani zde lékaři neuvažují o pořadnících a přidávají lůžkovou kapacitu. Ta v normálu činí 12 lůžek, nyní je ale v porodnici neustále 22 lůžek.

„Také nechceme propouštět maminky s dětmi dříve než po čtyřech dnech po porodu, nejčastěji odcházejí klasicky pátý den. Kolegové z FN Plzeň je sice poučí o možném riziku, ale my jako soukromá nemocnice se do toho pouštět nemůžeme,“ uvádí primář.

Vysvětluje, že některé vážnější dětské nemoci se totiž mohou projevit až po delší době od porodu. „Například dětská žloutenka nebo některé srdeční vady. Právě teď propouštíme chlapečka s takovou vadou po sedmém dni z porodnice, čímž samozřejmě nechci říct, že postup kolegů je špatný,“ dodává Liška.

Krizová situace v našem kraji ještě nenastala pouze díky tomu, že se zde žádná porodnice nezrušila, jak tomu je ve Středočeském kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?