Porodníci od řemesla utíkají. Kvůli žalobám

28. 2. 2010 10:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští porodníci stárnou, a nové obor příliš neláká. Přispívají k tomu i stále častější stížnosti rodičů. I když nejsou opodstatněné, dokáží lékařům zničit pověst.


Dvojčata Bětka a Matěj na konci března oslaví první narozeniny. Těhotenství jejich maminky se ale neobešlo bez problémů. A na svět nakonec museli přijít císařským řezem. „Díky skvělým doktorům šlo všechno hladce,“ říká jejich otec Jan Svoboda. Ne všechny komplikované porody ale skončí dobře. A na lékaře pak čekají žaloby nešťastných rodičů.
Porodnictví tak v očích lékařů získává punc nevděčné, psychicky náročné práce. „Vždycky když při porodu zemře dítě, následuje přinejmenším stížnost rodičů na péči lékařů. A ve většině případů také trestní oznámení, stížnosti na ministerstvo zdravotnictví či lékařskou komoru,“ popsal obvyklý scénář ředitel Fakultní nemocnice BrnoRomanKraus.
Za tři roky, co stojí v čele nemocnice, podle něj nebyla ani jedna stížnost na odbornou péči v brněnské fakultní nemocnici oprávněná. „Pro lékaře je to ale velmi deptající situace. Cokoliv se při porodu přihodí, se může obrátit proti nim. A v důsledku toho už dnes porodnictví nikdo z absolventů lékařských fakult nechce dělat,“ podotkl Kraus. Brno se podle něj už za několik let bude potýkat s nedostatkem porodníků. V brněnské fakultní nemocnici, kde na svět přichází bezmála polovina všech novorozenců z jižní Moravy, mají lékařů na gynekologicko-porodnické klinice zatím dost. „Ani oni už ale nejsou z nejmladších,“ varoval Kraus.
S komplikacemi u porodu se přitom lékaři potýkají stále častěji. Rok od roku například pozvolna přibývá vícečetných těhotenství.

Přibývá dvojčat

Před deseti lety se v brněnské fakultní nemocnici dvojčata narodila jen asi ve stovce případů. Předloni už jich tamní lékaři evidovali 212 a loni ještě o tři případy více.
Velkou radost z toho ale lékaři nemají. Vícečetné porody jsou velmi rizikové. „Dvaašedesát procent z těchto novorozenců mělo nízkou porodní hmotnost. A celá čtvrtina z nich po porodu putovala na jednotku intenzivní péče kvůli hrozícímu selhání životních funkcí,“ uvedl primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Ivo Borek.
V asi pětině případů z více než šesti tisíc porodů museli brněnští porodníci dětem na svět pomoci císařským řezem. A v několika případech se nevyhnuli ani porodnickýmkleštím. Právě ty v rodičích vyvolávají největší obavy. Při jejich použití totiž výjimečně dochází k poranění hlavy dítěte. „Bez kleští ale hrozí mnohem horší následky. Nejen pro dítě, ale i pro matku,“ řekl primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?