Poslanci chtějí omezit vztahy zdravotních pojišťoven a zařízení

12. 10. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny by neměly být svázány se zdravotnickými zařízeními. Zapovědět to chce skupina poslanců novelou zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně a zaměstnaneckých pojišťovnách, kterou předložili sněmovně.


Předloha se zabývá i střetem zájmů. Dohody mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními by také byly posuzovány z hlediska ochrany hospodářské soutěže.

„Je to věc, která může zásadním způsobem ochránit prostředky veřejného zdravotního pojištění,“ řekl ČTK k předloze jeden z předkladatelů, poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Existuje podle něho podezření, že některé pojišťovny mohou určitá zdravotnická zařízení, případně dodavatelské firmy zvýhodňovat.

„V některých případech u zdravotních pojišťoven došlo k dramatickému nárůstu výdajů za zdravotní péči a nebylo to řádně zdůvodněno,“ podotkl poslanec.

Podle předlohy, kterou vypracovala skupina poslanců KDU-ČSL a Jaroslav Krákora z ČSSD, by pojišťovna nesměla zřizovat a provozovat zdravotnické zařízení. Zapovězeny by byly i další vztahy, například vytvoření koncernu.

Novela dále vymezuje okruh lidí, kteří by nesměli kvůli střetu zájmu být v určitých pozicích v pojišťovnách. „Pokud ten člověk je například společníkem osoby, která dodává zboží do určitého zdravotnického zařízení, které má smluvní vztah s pojišťovnou, tak by neměl být ve správní radě, dozorčí radě, nebo vedoucím pracovníkem té pojišťovny,“ uvedl Hovorka.

Je podle něho zřejmé, že provázanost mezi některými pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními existuje. Hovorka zmínil sloučení Agelu s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou a následně s Českou národní zdravotní pojišťovnou. „V případě Agelu se jedná o 30 zdravotnických zařízení, které jsou ovládány jednou osobou,“ řekl poslanec.

Lidovci se proti fúzi stavěli. Pojišťovny ji stihly krátce před změnou zákona, podle níž se nyní mohou sloučit jen tehdy, pokud některá z nich rok od založení nezíská alespoň 100.000 pojištěnců nebo se ocitne v nucené správě.

Nová předloha také uvádí, že dohody mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními a jejich jednání ve vzájemné shodě budou posuzovány podle zákona o ochraně hospodářské soutěže. Podle Hovorky to současná norma výslovně nestanoví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?