Poslanci se pohádali o osud nemocnic

4. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poté, co se poslanci ve středu pohádali o osudu nemocnic, odložili hlasování na pátek. Rozhodnou, zda zakáží krajům měnit je na obchodní společnosti, než bude přijat zákon o neziskových nemocnicích. Návrh pozastavit privatizaci nemocnic byl včleněn jako pozměňovací návrh do návrhu zákona o hluku...


Věta, která způsobila hádku mezi poslanci, zní: „Příspěvkovou organizaci, jejíž předmětem činnosti je poskytování zdravotní péče, nelze přeměnit na obchodní společnost.“

Některé kraje ale už část nemocnic na obchodní společnosti převedly a další se k tomu chystají. ČSSD tomu chce zabránit.

Milada Emmerová, ministryně zdravotnictví (ČSSD), uvedla, že jestliže se nemocnice stanou akciovými společnostmi, nebudou povinny zachovávat stanovené obory a v budoucnu z nich může být cokoliv.

Ostrý spor se rozhořel mezi ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a

ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem (ČSSD) na jedné straně s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým.

Ten kritiky privatizace označil za „zuřivá individua“. Prohlásil, že „kroky proti převodům nemocnic na obchodní společnosti jsou asi motivovány tím, že kvalita jejich hospodaření po převzetí kraji, kde vládnou hejtmani ODS, se zlepšila“.

Sobotka: kauzu znárodňování vyfabrikovala ODS

To nadzvedlo Sobotku. Vytkl ODS, že ve Středočeském kraji už nemocnice privatizovala.

„Když při tomto pokusu byla ODS přichycena, pokus byl zveřejněn, občané se o něm dověděli, tak se ODS zachovala trošku podle hesla Zloděj křičí, chyťte zloděje.“

ODS se podle Sobotky proto pokusila vyfabrikovat novou kauzu, která by toto přikryla - kauzu tzv. znárodňování ambulancí, což ministr označil za naprostý nesmysl.

Škromach prohlásil, že „zdravotnictví je ještě jeden z mála oborů, který nedokázala ODS vytunelovat“.

Vzápětí přidal, že „je čas udělat pořádek na krajích, je čas konečně vymést ten nepořádek, který tam je. A společně i s vašimi hejtmany a jejich zástupci. Když to neumíte, jděte od toho a nedělejte tady bordel.“

Ale hádce nebyl konec. Slovo si vzal Tlustý, který řekl, že na mladoboleslavské nemocnici visí nápis, že je zrušena. Vyzval sociální demokraty, aby jasně řekli, jestli tuto poplašnou zprávu šíří, nebo ne.

Dodal, že už se zpracovává trestní oznámení na neznámého pachatele a že jeho součástí bude požadavek, aby byla okamžitě tato štvavá kampaň odstraněna.

„Nepřehánějte to s tím,“ řekl na adresu ČSSD, „kam až jste ochotni zajít ve snaze uchovat svou moc. Stejně odtud tímto národem, až tohle všechno bude zřejmé, budete vyhnáni.“ Pro změnu zase zatleskali poslanci ODS.

Janeček: pacient nás nezajímá

Někteří poslanci ale přece jenom zachovali chladnou hlavu. Lidovec Josef Janeček řekl, že je smutné, že „o pacienta, jak řešit jeho problémy, se nezajímáme. Nás zajímá jen, kolik nemocnice vydělá a jak dostanou dodavatelé zaplaceno“.

Vládní lidovci pak dokonce dosáhli odkladu hlasování. Šéf jejich klubu Jaromír Talíř prohlásil, že v rozpravě „se objevily nové informace“ a KDU-ČSL se chce poradit.

„Odmítáme, aby se před víkendovými volbami stal pacient rukojmím pozměňovacích návrhů, které se tu v předvolební atmosféře projednávají,“ řekl Talíř.

Nemyslí si ale, že by postoj KDU-ČSL a US-DEU mohl být vykládán jako spor v koalici. Upozornil nicméně, že pozměňovací návrh ČSSD nebyl projednán v koalici. „Opozice má částečně pravdu,“ dodal.

115 podpisů

Sto patnáct podpisů je pod novým návrhem zákona o veřejném neziskovém lůžkovém zdravotnickém zařízení. Předloha má zamezit privatizaci nemocnic a poslanci by ji měli projednávat v prosinci. Proti jsou pouze poslanci ODS.

Autoři předpokládají, že na sto tisíc obyvatel bude jedna veřejná nezisková nemocnice, což by znamenalo asi polovinu současných nemocnic. Ostatní by se mohly privatizovat.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?