Poslanec Mackovík se vzdá místa ředitele záchranky v Liberci

5. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Stanislav Mackovík se po úspěchu v předčasných parlamentních volbách vzdá místa ředitele záchranné služby v Libereckém kraji. Ve funkci skončí na vlastní žádost k 1. lednu 2014 a ponechá si chce jen úvazek záchranáře. ČTK o tom informoval v prohlášení. Osmačtyřicetiletý Mackovík jako krajský lídr KSČM získal v Libereckém kraji druhý největší počet hlasů ze všech kandidátů, více jich obdržel jen Jan Farský (TOP 09).


„Jsem přesvědčen o tom, že není dlouhodobě možné zvládat plnohodnotně a efektivně mandát poslance a zároveň manažerský post ředitele významné krajské organizace,“ zdůvodnil Mackovík, proč se rozhodl vzdát funkce.

Chce ale zůstat záchranářem, což dělal i jako ředitel záchranné služby a věnovat se tomu chce i jako poslanec. „Předpokládám proto víkendové či noční služby v rámci letecké záchranné služby, respektive ve vozech rychlé zdravotní služby,“ dodal. Jako záchranář působí v Liberci už 20 let.

V čele krajské záchranné služby byl Mackovík od dubna 2010, po loňských krajských volbách ale měl časté spory s novou náměstkyní hejtmana pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj). „Za deset měsíců jsme měli v záchrance čtyři kontroly a teď se ještě připravuje audit, to není politika, ale šikana,“ řekl na konci srpna Mackovík. Jeho strana se naopak na konci srpna neúspěšně pokusila odvolat Kocumovou z funkce náměstkyně.

Mackovíka se letos také údajně pokusil podplatit jeden místní podnikatel v souvislosti s výběrem nového místa pro sídlo záchranné služby. Na popud Mackovíka se tím se zabývá policie. Podnikatel je manžel jedné významné političky liberecké Změny. Hnutí nechce být s údajnou korupcí spojováno. Zdůrazňuje, že žádný z jeho členů do případu zapletený není.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?