Postiženým pomáhají technologie, například myš ovládaná ústy

30. 11. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Technologie mohou účinně pomáhat lidem s nejrůznějším postižením. Novinkou v Česku je vylepšení počítačové myši ovládané ústy nebo doplnění aplikací, které zrakově a sluchově postiženým umožňují komunikaci. Uvedli to na včerejší tiskové konferenci zástupci spolků pro postižené a některých dalších institucí. Mezinárodní den zdravotně postižených je 3. prosince.


Jak uvedla Petra Černá z České asociace paraplegiků, v Česku utrpí úraz míchy 250 až 300 lidí ročně. Pro úspěšné vyrovnání se s postižením je nezbytné zůstat v kontaktu s blízkými a navázat co nejvíce na svůj předchozí život. Lidem, kteří přišli o hybnost horních končetin, k tomu má pomoci ústní myš MouthMouse Intelligent. „Umožňuje komunikovat, zůstat aktivní a v kontaktu s předchozím životem,“ řekla Černá. Díky myši se dá ovládat počítač, mobil či tablet. Umožňuje také dálkové ovládání televize, topení, dveří nebo třeba zvonku na sestru.

V rehabilitačních jednotkách pro lidi po úrazu páteře a míchy je nyní v Česku sedm takových myší, zaplatila je Nadace Vodafone. „Pojišťovna to bohužel nehradí, a to ani částečně,“ řekla Černá. Dodala, že postižení se mohou jedině ucházet o příspěvek úřadu práce, pokud zařízení potřebují k práci. „Jsou odkázáni v podstatě na nadace,“ uvedla a dodala, že zařízení stojí 120.000 korun. Jaroslav Winter z BMI sdružení, které se zaměřuje na využití internetu pro lidi se specifickými potřebami, odhadl, že v Česku je několik desítek a možná více než stovka těchto myší.

Další pomoc pro postižené představuje aplikace Záchranka, která neslyšícím slouží k rychlému kontaktování záchranné služby. Jak uvedl její tvůrce Filip Maleňák, v posledních dnech se dočkala několika vylepšení. Nově například volajícímu přijde potvrzující sms, že sanitka je na cestě. Podle Maleňáka si ji stáhlo více než 491.000 uživatelů. Rodičům neslyšících dětí je určená aplikace Znakujte s námi, kterou vyvinulo Centrum pro dětský sluch Tamtam. Funguje jako slovníček znakové řeči v mobilu.

Všechny tyto technologie byly v minulosti představené na konferenci INSPO, která se věnuje využití internetu a informačních systémů pro lidi se specifickými potřebami. Jejím generálním partnerem je Nadace Vodafone, která vývoj takových technologií podporuje. Autorům nejlepších řešení udílí cenu Rafael spojenou s odměnou 200.000 korun. Nejbližší konference INSPO bude příští rok 7. dubna v pražském Kongresovém centru.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?