Postup léčebny v Dobřanech prozkoumá vyšetřovací tým ministerstva

27. 5. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Postup psychiatrické léčebny v Dobřanech, která letos propustila muže, jenž v pondělí na Plzeňsku ubodal ženu, prověří vyšetřovací tým ministerstva zdravotnictví. ČTK to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který chce mít první výsledky šetření už ve středu dopoledne. Postup v případu v něm vyvolává smíšené pocity. Primář léčebny Václav Fait podal výpověď, událostí je prý zdrcen.


Mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku zabil v pondělí devětadvacetiletý muž z Plzně, který se podle médií v minulosti léčil na psychiatrii a trpěl bludy. V léčebně v Dobřanech ho přijali bez jeho souhlasu začátkem roku a propustili ještě, než o jeho dalším setrvání v instituci rozhodl soud.

Němeček dnes ČTK řekl, že už o případu hovořil s ředitelem zařízení v Dobřanech. „I po tom hovoru mi zůstalo otazníků, takže jsem se rozhodl tam vyslat vyšetřovací tým,“ uvedl ministr. Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK později informovala, že vyšetřovací tým vede náměstek pro ekonomiku a přímo řízené organizace David Kotris. Členem je také předseda Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Martin Hollý. „O výsledcích práce komise a dalším postupu budeme veřejnost informovat,“ dodala mluvčí.

„Mám z toho smíšené pocity, prostě člověk, který byl léčen s tím, že bylo podezření, že je nebezpečný, tak se dostal ven a udělal to, co udělal. To ve mně nevyvolává a priori úplně dobré pocity,“ odpověděl ministr na otázku, jestli má podezření, že všechno nebylo v pořádku.

Zatím ale nechce dělat ukvapené závěry a počká na závěry šetření. „Pokud budu mít pocit, že to chce nějaké systémové opatření, tak ho navrhnu. Pokud zjistíme, že tam došlo k nějakému osobnímu selhání, tak vyvodíme osobní zodpovědnost,“ dodal.

Po loňské vraždě na škole ve Žďáru nad Sázavou jde o druhý případ v poměrně krátké době, kdy zabíjela osoba propuštěná z psychiatrické léčebny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?